Nieuws/Buitenland
1482048
Buitenland

Politie Teheran: Hoofddoekloze vrouw niet meer cel in

TEHERAN - De politie in de hoofdstad van Iran heeft donderdag gemeld dat ze vrouwen niet langer zullen arresteren als ze niet voldoen aan de islamitische ’dresscode’.

De aankondiging betekent een versoepeling van de straffen voor het schenden van de conservatieve kledingvoorschriften van het land, waar de jonge en hervormingsgezinde Iraniërs om gevraagd hebben, toen ze president Hassan Rouhani eerder dit jaar herkozen.

Maar de conservatieven die zich verzetten tegen het versoepelen van dergelijke regels, domineren doorgaans de veiligheidstroepen en justitie van Iran, waardoor het onduidelijk was of de verandering volledig zou worden uitgevoerd. Dit meldt AP.

Politielessen

„Degenen die zich niet houden aan de islamitische kledingvoorschriften, worden niet meer naar detentiecentra gebracht en er worden ook geen rechtszaken tegen hen aangespannen”, aldus de hoofdcommissaris van Teheran tegen de reformistische krant Sharq.

Het semi-officiële nieuwsagentschap van Tasnim meldt dat overtreders in plaats daarvan lessen van de politie moeten volgen. Recidivisten kunnen nog steeds worden vervolgd en de kledingvoorschriften blijven buiten de hoofdstad bestaan.

Grenzen verleggen

Al bijna veertig jaar lang zijn vrouwen in Iran gedwongen hun haar te bedekken en lange, losse kleding te dragen. Jongere en meer vrijzinnige vrouwen hebben lange tijd de grenzen van de officiële kledingvoorschriften verlegd, door losse hoofddoeken te dragen die hun haar niet volledig bedekken. Dit zorgde weer voor woede bij de conservatieven.

Mannen kunnen ook worden tegengehouden door de politie, als ze gezien worden in korte broek of zonder shirt.