Nieuws/Buitenland
1482915756
Buitenland

Begrafenis Elizabeth eindigt met landelijk 2 minuten stilte

Velen betuigen de laatste eer aan de koningin, die ligt opgebaard in Westminster Hall

Velen betuigen de laatste eer aan de koningin, die ligt opgebaard in Westminster Hall

LONDEN - De staatsbegrafenis van de Britse koningin Elizabeth II in Londen eindigt maandag met landelijk 2 minuten stilte. Na afloop van de dienst in Westminster Abbey wordt de kist van Elizabeth naar Windsor Castle gebracht en tijdens een privéceremonie met die van haar vorig jaar overleden echtgenoot Philip in een grafkelder geplaatst.

Velen betuigen de laatste eer aan de koningin, die ligt opgebaard in Westminster Hall

Velen betuigen de laatste eer aan de koningin, die ligt opgebaard in Westminster Hall

De kist van de vorstin staat tot de ochtend van de staatsbegrafenis in Westminster Hall. De kist werd woensdag vanaf Buckingham Palace met een processie naar deze locatie gebracht. Belangstellenden kunnen sindsdien hun laatste eer bewijzen aan de vorstin. Ook in de nacht van woensdag op donderdag passeerden mensen de kist met daarop onder meer de koninklijke standaard en kroon.

Rouwende Britten moeten urenlang in de rij staan voor Westminster Hall. De kilometerslange rij langs de rivier de Theems wordt donderdag, de eerste volle dag waarop de kist te zien is, steeds langer. Deze was donderdag aan het begin van de ochtend 3,2 kilometer. Deze was rond 13.30 uur lokale tijd opgelopen tot meer dan 7 kilometer.

De Britse autoriteiten waarschuwen dat de wachttijden kunnen oplopen tot wel 30 uur. Het is de verwachting dat vele honderdduizenden afscheid zullen nemen. Meer dan duizend vrijwilligers, stewards en politieagenten zijn ingeschakeld om de rij in goede banen te leiden. Voor de wachtenden staan ongeveer vijfhonderd toiletten langs de route, ook zijn er foodtrucks.

William en Catherine maken praatje met publiek bij Sandringham

De Britse prins William en prinses Catherine zijn donderdag naar Sandringham in Norfolk gereisd om de vele bloemen te bekijken die zijn achtergelaten voor koningin Elizabeth. Het echtpaar nam de tijd om kaartjes te lezen die mensen hebben neergelegd en een praatje te maken met belangstellenden. Volgens Britse media waren duizenden mensen naar de koninklijke residentie gekomen om William en Catherine te zien.

Bij Sandringham en andere koninklijke residenties werden gelijk na de dood van Elizabeth vorige week donderdag bloemen neergelegd als eerbetoon.

Britse koninklijke familie dankbaar voor alle condoleances

De Britse koning Charles en zijn familie hebben iedereen bedankt voor alle condoleances die zijn binnengekomen sinds het overlijden van koningin Elizabeth vorige week donderdag. De koninklijke familie laat weten "enorm dankbaar" te zijn voor de berichten die van "over de hele wereld" zijn gestuurd.

De royals zijn „enorm geraakt” door de vele reacties waaruit blijkt dat mensen „met hen mee rouwen” om de dood van de Queen. Dat heeft Buckingham Palace donderdag laten weten in een persbericht.