Nieuws/Buitenland
1483715625
Buitenland

Arrestatiebevel voor Nicaraguaanse presidentskandidaat

Journalist Cristiana Chamorro Barrios.

Journalist Cristiana Chamorro Barrios.

MANAGUA - Er is woensdag een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de Nicaraguaanse oppositieleidster Cristiana Chamorro, een dag nadat ze had aangekondigd zich kandidaat te stellen voor het presidentschap. De dochter van voormalig president Violeta Chamorro wordt onder meer verdacht van het witwassen van geld, aldus het ministerie van Justitie.

Journalist Cristiana Chamorro Barrios.

Journalist Cristiana Chamorro Barrios.

Een rechtbank in de hoofdstad Managua heeft ook een verzoek van het openbaar ministerie ingewilligd om Chamorro te verbieden een openbaar ambt te bekleden en het land te verlaten, meldden lokale media op basis van een verklaring van de rechterlijke macht. Volgens haar broer, journalist Carlos Chamorro, heeft de „oproerpolitie” vijf uur lang het huis van de presidentskandidate doorzocht en haar uiteindelijk onder huisarrest geplaatst.

Bijna twee weken geleden zei het ministerie van Binnenlandse Zaken dat het een witwasonderzoek was gestart naar Chamorro wegens vermeende onregelmatigheden tussen 2015 en 2019 in het financieel beheer van de stichting die de naam van haar moeder draagt. Volgens een officiële verklaring heeft de stichting, die in februari moest sluiten vanwege wettelijke beperkingen op de financiering van maatschappelijke organisaties, „ernstig zijn verplichtingen geschonden” en zijn er „duidelijke tekenen van witwassen.”

Oppositiepartijen

De beschuldiging tegen de presidentskandidate kwam twee dagen nadat de regering van president Daniel Ortega ook de juridische status van oppositiepartij PRD introk. Chamorro kondigde dinsdag aan dat ze zich kandidaat zal stellen voor het presidentschap namens een coalitie van oppositiepartijen. De verkiezingen worden in november gehouden.

De autoritaire regering van de voormalig revolutionair Ortega is sinds 2007 aan de macht. Zijn echtgenote Rosario Murillo is vicepresident van het land.

De regering is steeds harder gaan optreden tegen critici en onafhankelijke journalisten. Demonstraties in 2018 werden bloedig neergeslagen, met meer dan driehonderd doden en honderden arrestaties. Meer dan 100.000 mensen ontvluchtten Nicaragua sindsdien.