Nieuws/Binnenland
1483917531
Binnenland

107 mensen geweigerd bij inchecken

KLM-toestel uit Zuid-Afrika halfleeg

De KLM-vlucht uit Zuid-Afrika (niet op de foto) kwam halfleeg aan op Schiphol.

De KLM-vlucht uit Zuid-Afrika (niet op de foto) kwam halfleeg aan op Schiphol.

SCHIPHOL - Meer dan 200 mensen die zaterdag zouden aankomen op Schiphol vanuit Zuid-Afrika, zijn niet meegevlogen op een vlucht van KLM. Dat laat de woordvoering van de luchtvaartmaatschappij weten.

De KLM-vlucht uit Zuid-Afrika (niet op de foto) kwam halfleeg aan op Schiphol.

De KLM-vlucht uit Zuid-Afrika (niet op de foto) kwam halfleeg aan op Schiphol.

Op vlucht KL 592 vanuit Johannesburg zitten 161 mensen. Liefst 107 mensen werden in de Zuid-Afrikaanse stad geweigerd toen zij wilden inchecken voor de vlucht naar Nederland en nog eens meer dan 100 mensen hebben überhaupt de moeite niet genomen om in te checken, aldus een woordvoerder van KLM.

Zeerhoogrisicogebied

Het is voor hem gissen naar de redenen. Een weigering kan te maken hebben met een positieve testuitslag, maar ook het gevolg zijn van het niet voldoen aan de nieuwe eisen. Sinds vrijdag geldt Zuid-Afrika als een zeerhoogrisicogebied, waardoor je voor vertrek moet testen, bovenop je vaccinatie- of herstelbewijs.

Dat mensen niet inchecken kan ’duizend-en-één’ redenen hebben, benadrukt de KLM-woordvoerder. Mogelijk willen mensen langer blijven, of hebben ze omgeboekt naar een andere maatschappij. „We vervoeren ook mensen uit andere landen. Het kan zijn dat zij, gelet op de huidige situatie, liever rechtstreeks vliegen en dus omboeken.”

Positief getest

Het kan er echter ook op duiden dat mensen positief testten en daarom niet zijn komen opdagen. Eerder speelde dat op vluchten vanuit Marokko, nadat daar een corona-uitbraak was aan het einde van de zomer.

Sinds vrijdag 12.00 uur geldt een vliegverbod voor zuidelijk Afrika, aangezien daar een zorgwekkende nieuwe variant van het coronavirus rondgaat. Nederlanders en andere EU-ingezetenen zijn echter uitgezonderd van dat verbod en mogen wel naar huis reizen. Zij moeten voldoen aan een dubbele testplicht, wat zoveel inhoudt dat ze een antigeen- en een NAAT-test moeten tonen. Dat hoeft niet als die NAAT-test binnen 24 uur voor vertrek is gedaan.

Op twee vluchten die vrijdagochtend landden op Schiphol bleken 61 van de ongeveer 600 inzittenden besmet te zijn. Of zij de nieuwe omikronvariant onder de leden hebben, is nog de vraag. De GGD laat weten dat de mensen die zaterdag aankomen niet allemaal zullen worden getest. Wel worden er steekproeven gedaan.