Nieuws/Binnenland
1486153
Binnenland

Huizenkoper gaat meer rente betalen

Amsterdam - Ondernemers en huizenkopers gaan meer rente betalen over hun leningen omdat banken hogere buffers moeten aanhouden. Die buffers maken banken veiliger, maar de prijs daarvan wordt doorberekend aan de klant.

Dat zegt Kees van Dijkhuizen, bestuursvoorzitter van ABN Amro in een gesprek met deze krant. Hij kondigt aan dat de bank mkb-kredieten en hypotheken gaat ’herprijzen’. Hij kan nog niet zeggen hoeveel de rente zal stijgen.

Onlangs is er een internationaal akkoord gesloten over nieuwe eisen voor banken. Nederlandse banken moeten zo’n 14 miljard euro extra kapitaal aanhouden, minder dan eerder gedacht.

Toch is Van Dijkhuizen niet blij. Hij vindt het onterecht dat hypotheken als riskant worden gezien, terwijl Nederlanders ook in een huizencrisis bijna allemaal trouw hun hypotheek aflossen. „Ik vind de nieuwe eisen geen verbetering.”

Volgens de ABN Amro-topman worden Nederlandse banken gestraft voor de crisis op de Amerikaanse huizenmarkt tien jaar geleden: „Wij worden getroffen omdat Amerikaanse banken nat gingen op hypotheken aan mensen die het niet konden betalen.”