Nieuws/Buitenland
148654
Buitenland

Vrees voor campagne om kritiek op Poetin te smoren

Kremlin-criticus deels blind na aanval

Oppositieleider Navalny werd door een aanvaller met een chemisch mengsel bespoten.

Oppositieleider Navalny werd door een aanvaller met een chemisch mengsel bespoten.

MOSKOU - De Russische oppositie lijkt deels letterlijk blind te zijn gemaakt. Oppositieleider Aleksej Navalny dreigt het gezichtsvermogen aan zijn rechteroog geheel te verliezen, nadat hij vorige week donderdag door een aanvaller met een chemisch mengsel werd bespoten.

Oppositieleider Navalny werd door een aanvaller met een chemisch mengsel bespoten.

Oppositieleider Navalny werd door een aanvaller met een chemisch mengsel bespoten.

„We proberen alles te doen om het oog weer helder te krijgen”, schrijft Navalny op zijn Facebookpagina. „Als dat niet lukt (en dat is jammer genoeg mogelijk) dan zal Rusland een president krijgen met een stijlvol wit oog.” De aanval werd uitgevoerd met het groene ontsmettingsmiddel Zeljonka, waardoor Navalny al eerder was getroffen. Volgens zijn artsen is het ditmaal vermengd met een onbekende agressieve chemische substantie die het hoornvlies heeft beschadigd. Daags na de aanval op Navalny werd ook een activiste van de oppositiepartij Jabloko, Natalja Fjodorovna, door een belager met Zeljonka getroffen. Ook haar gezichtsvermogen is op dit moment deels weg.

De toon van de veertiger Navalny klinkt laconiek. Maar volgens insiders is de vrees groot dat het Kremlin een campagne is gestart om alle kritiek op president Vladimir Poetin en de Russische regering te smoren. Eind maart kreeg Navalny in 80 steden over geheel Rusland tienduizenden mensen op de been kreeg om te protesteren tegen de vermeende corruptie en zelfverrijking van premier Dmitri Medvedev, die niet alleen in eigen land paleizen aanhoudt, maar ook in Italië een kasteel met een wijngaarden zou bezitten. Volgens Navalny is de recente aanval georganiseerd door het Kremlin, omdat de beelden van de aanval inmiddels naar buiten zijn gebracht door de Kremlin-gezinde zender REN TV.

„Ze zijn in het Kremlin duidelijk geschrokken van de massale protesten”, zegt een journalist van de Russische staats-tv, die anoniem wil blijven. „Men wil er de komende maanden met gestrekt been ingaan.”

LEES OOK: Russische oppositie loopt stuk op almacht Poetin

De vermaarde regisseur en Oscarwinnaar Nikita Michailkov, een trouwe paladijn van Poetin, beschuldigt Navalny ervan kinderen te misbruiken voor zijn politieke doelen en hield een impliciet pleidooi voor censuur. Doemalid Jelena Mizoelina gaat verder en wil Rusland in zijn geheel van het internet af te sluiten. „Dat is de beste manier om het volk te beschermen.”