Nieuws/Buitenland
1486598689
Buitenland

Columbus van sokkel getrokken en in haven gegooid

WASHINGTON/BALTIMORE - Een standbeeld van Columbus is zaterdag in de Amerikaanse stad Baltimore van de sokkel gehaald en in de haven gegooid. Plaatselijke media melden dat betogers tegen racisme dit hebben gedaan.

De Amerikaanse president Donald Trump zei 50 kilometer verderop in Washington dat hij „niet toestaat dat boze groepjes mensen standbeelden vernielen, de geschiedenis uitwissen, de jeugd indoctrineren en onze vrijheden vertrappen”.

Trump zei tijdens de viering van de Onafhankelijkheidsdag in het Witte Huis „de Amerikaanse manier van leven te zullen verdedigen” die is begonnen met de ontdekking van Amerika door de ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus (1451-1506).

Columbus ontdekte het continent in 1492 op een reis voor het Spaanse hof en legde daarmee Amerika open voor kolonisatie door Europeanen.

Wit de onderdrukker en zwart de onderdrukte? „Flauwekul”, zegt Wierd Duk in zijn nieuwste podcast. „Daders en slachtoffers waren er aan alle kanten. De grootste slavenhandelaren uit de geschiedenis waren Arabieren, Turken en zwarten.” Luister ‘m hier.