Nieuws/Buitenland
1486868815
Buitenland

Aanklacht tegen Trumps advocaat Giuliani voor laster

WASHINGTON - Een fabrikant van stemmachines heeft een aanklacht wegens laster ingediend tegen Rudy Giuliani, de topadvocaat van de Amerikaanse ex-president Trump. Giuliani beweerde herhaaldelijk dat er is gerommeld met de uitslag van de presidentsverkiezingen van 3 november, die door Trump werden verloren.

Het Canadees/Amerikaanse bedrijf Dominion Voting Systems, dat ook software voor elektronisch stemmen maakt, noemt de beweringen van Giuliani over fraude vals. Er wordt een schadevergoeding van ruim 1,3 miljard dollar geëist. Giuliani had tijdens hoorzittingen, op Twitter, op zijn podcast en in nieuwsmedia steeds gesproken over een complot bij Dominion om stemmen voor Trump te manipuleren en te veranderen in stemmen voor diens rivaal, de uiteindelijke winnaar Biden.

Het bedrijf had al rechtszaken aangespannen tegen het Trump-campagneteam en voormalig Trump-campagneadvocaat Sidney Powell. Dominion verwijt hen ook het verspreiden van valse complottheorieën over de verkiezingen.

Stemcomputers van Dominion werden de afgelopen verkiezingen in ruim twintig Amerikaanse staten gebruikt. Het ging daarbij zowel om staten die traditioneel Republikeins of Democratisch stemmen, als om staten waar dat niet het geval is. In sommige staten was er een nek-aan-nekrace tussen de Republikein Trump en de Democraat Biden.

Verzoek tot schorsen

Vorige week stapte al een groep prominente juristen naar de rechter met het verzoek Giuliani te schorsen als advocaat. Ze stellen dat hij valse beweringen heeft gedaan in rechtszaken over de verkiezingsuitslag. De juristen eisen ook maatregelen omdat Giuliani aanhangers van Trump zou hebben opgejut, kort voordat die het parlement in Washington bestormden.

Luister ook naar de nieuwste aflevering van de Telegraaf-podcast ‘Uncle Joe – een blik op de VS’: