Nieuws/Buitenland
1486980466
Buitenland

Zuid-Koreaanse plantendief vast in VS na stelen vetplanten

LOS ANGELES - Een Zuid-Koreaanse plantendief die de wereld rondreisde om zeldzame vetplanten te stelen, is in de Verenigde Staten veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf. Kim Byungsu gaf voor de rechter toe vetplanten met een waarde van meer dan 150.000 dollar (132.500 euro) uit Californische natuurparken te hebben gestolen. In Oost-Azië zijn deze planten populair als decoratie.

Kim wist vier jaar geleden duizenden vetplanten uit meerdere Amerikaanse natuurparken te ontfutselen, maar werd gearresteerd toen hij probeerde deze naar Azië te exporteren. Zijn paspoort werd door de Amerikaanse autoriteiten in beslag genomen. De Zuid-Koreaan trok vervolgens naar het consulaat van zijn land en wist hen te overtuigen hem een nieuw paspoort te verschaffen, waarna hij naar Zuid-Afrika trok om meer planten te stelen.

In Zuid-Afrika werd hij opnieuw gearresteerd en in 2020 werd hij uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De diefstal uit de Californische natuurparken was volgens de rechter geen losstaand incident, omdat Kim meer dan vijftig keer naar de Verenigde Staten reisde. Hij had volgens gegevens van de douane regelmatig grote hoeveelheden contant geld bij zich.

Kim gaf de diefstal toe en werd veroordeeld vanwege de onrechtmatige export van de planten.