Nieuws/Buitenland
1487348285
Buitenland

Duitsland verlengt lockdown, krijgt geen avondklok

Een fietser op de Friedrichstrasse in Berlijn.

Een fietser op de Friedrichstrasse in Berlijn.

BERLIJN - Duitsland verlengt de lockdown tot maandag 15 februari, en scherpt de maatregelen ook aan met onder meer een strengere mondkapjesplicht. Scholen en de meeste winkels, maar ook bijvoorbeeld horeca, theaters en fitnessclubs blijven enkele weken langer gesloten om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Een avondklok of een ander uitgaansverbod komt er niet.

Een fietser op de Friedrichstrasse in Berlijn.

Een fietser op de Friedrichstrasse in Berlijn.

Daarover is niet gesproken, zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel na overleg met de leiders van de deelstaten. Ze besloten wel het land langer dan 31 januari op slot te houden uit vrees voor nieuwe coronavarianten.

Het jongste topoverleg over het coronabeleid zou eigenlijk volgende week plaatsvinden, maar werd vervroegd door het gevaar voor besmettelijkere mutaties. Het wordt nu eens tijd succes te boeken, citeren Duitse media regeringsleider Merkel. Ze benadrukte dat het aantal nieuwe infecties licht daalt, en ook de druk op de intensive cares, en dat een nieuwe stijging moet worden voorkomen.

In het openbaar vervoer en in winkels wordt het dragen van gecertificeerde mondmaskers verplicht, bijvoorbeeld de blauwe chirurgische of de stofmaskers uit de bouwmarkt. Tot nu toe gold de plicht je neus en mond te bedekken, maar dat mocht ook met sjaal of zelfgemaakt mondkapje.

Ook is het de bedoeling dat meer werknemers thuis gaan werken om besmettingen op de arbeidsplek en in het openbaar vervoer te voorkomen. Werkgevers moeten thuiswerken de komende weken tot 15 maart toestaan waar het ook maar enigszins mogelijk is. Volgens Merkel werken nu minder mensen thuis dan tijdens de eerste golf vorig jaar.

Ze beloofde ook meer financiële steun voor ondernemers en zelfstandigen.