Nieuws/Binnenland

’Extreme aantallen’

Opnieuw serie autobranden in Utrecht

1 / 2

Beeld Fotopersbureau

UTRECHT - Opnieuw is Utrecht afgelopen avond en nacht geteisterd door een serie autobranden. Op verschillende plekken in de stad gingen zeker tien auto’s in vlammen op. De meeste wagens moeten als verloren worden beschouwd. Rond de jaarwisseling is het aantal autobranden in de stad vaker hoger dan normaal, maar volgens een woordvoerder van de brandweer gaat het dit jaar om ,,extreme aantallen''.

1 / 2

Beeld Fotopersbureau

De branden deden zich voor in de wijken Kanaleneiland, Overvecht, Zuilen, Hoograven en Lunetten.

Sinds eerste kerstdag stonden al circa dertig auto’s in brand in Utrecht. De autoriteiten denken dat groepen jongeren verantwoordelijk zijn voor de branden. De politie onderzoekt de reeks voertuigbranden, maar heeft nog niemand aangehouden.

Ook op andere plaatsen brandden afgelopen nacht auto's uit. Regionale media meldden onder meer autobranden in Amsterdam, Zaandam, Purmerend, Herwijnen, Tilburg, Leeuwarden, Driebergen en het Brabantse dorp Veen.

’Vrije staat Sicilië’

In die laatste plaats is het aansteken van autowrakken traditie geworden onder jongeren, tot ergernis van de autoriteiten. Iemand heeft zaterdag de plaatsnaambordjes van het dorp veranderd. Onder Veen staat nu 'Vrije staat Sicilië'.

Uit cijfers van het Verbond van Verzekeraars bleek eerder al dat het aantal autobranden dit jaar waarschijnlijk hoger zal uitvallen dan vorig jaar. In de eerste drie kwartalen waren er 2802, iets meer dan in dezelfde periode in 2016 en het hoogste aantal in vijf jaar. In Noord-Brabant waren volgens de verzekeringsstatistieken de meeste autobranden. Overigens is brandstichting lang niet altijd de oorzaak. Technische gebreken kunnen ook tot brand leiden.