Nieuws/Binnenland
1488573645
Binnenland

Fondsen schrijven miljarden bij, maar geen indexatie

Pensioenplus blijft weer uit

Amsterdam - Miljoenen gepensioneerden kunnen ook volgend jaar een verhoging van hun pensioen op hun buik schrijven. Ondanks de miljarden aan rendementen die de grootste pensioenfondsen de afgelopen maanden weer hebben bijgeschreven en de AEX die records verbreekt.

Dat het pensioenfondsen financieel nog voor de wind blijft gaan, blijkt uit de cijfers van het derde kwartaal. Opnieuw is de financiële positie van de fondsen verbeterd. Maar indexeren? ’Nee, geen sprake van’, zo laten de grootste pensioenfondsen van ons land, zoals ambtenarenfonds ABP en PFZW voor zorgpersoneel, weten.

Om de pensioenen (gedeeltelijk) te mogen verhogen moet er voor iedere 100 euro die aan pensioen moet worden uitgekeerd, minimaal 110 euro in kas zitten. Het kabinet heeft recent toegezegd dat vanaf 2023 ook 105 euro genoeg is. Maar volgens vakbonden en experts duurt dat veel te lang. „Wij willen dat die pensioenen zo vroeg mogelijk verhoogd gaan worden”, zegt Patrick Fey van CNV Vakcentrale. Ook FNV-voorzitter Tuur Elzinga roept hiertoe op.

ABP-voorzitter Corien Wortmann-Kool zegt de roep om verhoging te begrijpen. „Maar de realiteit is dat de huidige regels daarvoor geen ruimte bieden.”