Nieuws/Buitenland
1488632751
Buitenland

China’s nieuwste plan: een ruimtestation van een kilometer lang

Chinese wetenschappers onderzoeken of het mogelijk is in de ruimte een station te bouwen van ongeveer een kilometer lengte.

De Chinese National Natural Science Foundation beschouwt een dergelijk station van ’strategisch belang voor het toekomstige gebruik van grondstoffen uit de ruimte, de verkenning van het universum en langdurig verblijf in een omloopbaan om de aarde’.

De stichting, die onder directe controle staat van het ministerie van Wetenschap en Technologie, wil wetenschappers methodes laten ontwikkelen om een dergelijk station zo licht mogelijk te maken, waarmee de hoeveelheid materiaal die naar een baan om de aarde moet worden vervoerd wordt geminimaliseerd. Alleen al die voorstudie zou zo’n 2 miljoen euro kosten.

Kosten

De kosten voor de daadwerkelijke bouw van een dergelijk station zouden letterlijk astronomisch zijn. Professor Mason Peck, een voormalig NASA-technicus, is dat het enige echte probleem bij de realisatie van dit project. Peck: „Het bouwen heeft natuurlijk ook zo zijn uitdagingen, maar die houden vooral verband met de schaal waarop dit gebeurt.” Echter, het in een baan brengen van alle materialen, kost ongelooflijk veel geld.

Ter vergelijking, het International Space Station (ISS) is ongeveer 100 meter lang en kostte bijna 100 miljard euro om te bouwen. De kosten voor de bouw van een station dat tien keer zo groot is, zouden duizelingwekkend zijn.

3D-printer

De gebruikelijke methode is onderdelen bouwen op aarde en die in de ruimte aan elkaar koppelen, maar het gebruik van 3D-printers dat proces kunnen versnellen, zegt Peck. Dan moeten er alleen grondstoffen naar boven te worden gestuurd.

China heeft al een ruimtestation in aanbouw, maar dat Tiangong-station heeft dezelfde orde van grootte als ISS. Chinese astronauten werken momenteel in een baan om de aarde vanuit de Tianhe-kernmodule aan dat station.