Nieuws
1489307
Nieuws

Bezorgers Deliveroo leggen werk neer

Haarlem - Tachtig maaltijdbezorgers van Deliveroo hebben op nieuwjaarsavond het werk neergelegd en bezorgden tot 20.00 uur geen eten in Amsterdam, Utrecht en Haarlem. Ze protesteren hiermee tegen het zzp-model dat Deliveroo de bezorgers verplicht oplegt.

Deliveroo verlengt vanaf 1 februari geen arbeidscontracten meer. De maaltijdbezorgers mogen dan wel blijven werken voor de bezorgdienst, maar alleen als zelfstandige. Dat betekent dat de maaltijdbezorgers hun eigen administratie moeten voeren en verzekeringen moeten afsluiten.

,,Het sociale vangnet dat de fietskoeriers hebben, slaat Deliveroo aan gort”, zegt Frederique Zebeda, bestuurder van FNV Jong die de staking organiseert. ,,Voor de bezorger is het ook bizar. Van het ene op het andere moment word je compleet uitgekleed in je arbeidsvoorwaarden, terwijl de werkzaamheden gelijk blijven.”

Hardere acties

FNV heeft Deliveroo eerder een ultimatum gesteld waarin de vakbond eist dat het zzp-model direct wordt ingetrokken en maaltijdbezorgers alleen mogen werken op basis van een arbeidscontract. Deliveroo is nog niet ingegaan op de eisen, waardoor de bond geen andere mogelijkheid ziet dan actievoeren. Als Deliveroo blijft weigeren op de eisen van de bond in te gaan, dan volgen meerdere en hardere acties en stakingen, waarschuwt FNV.

Reactie Deliveroo

Deliveroo laat weten dat het bij de freelance modellen blijft, en bovendien ’gewoon’ operationeel blijft op nieuwjaarsdag. „Deliveroo biedt riders de vrijheid om precies zelf te bepalen wanneer en hoe lang ze werken. Het merendeel van de riders vraagt om die vrijheid”, aldus het bedrijf.

„We betreuren het dat een klein aantal campagnevoerders riders hun werk ontzeggen en dat ze een service willen verstoren die duizenden klanten waarderen.” Bovendien biedt Deliveroo ook een verzekering, en ’zet het zich in voor’ wetgeving voor meer zekerheid, zo stelt het bedrijf.