Nieuws/Buitenland
148935
Buitenland

Trump en Clinton ruziën door

NEW YORK - Hillary Clinton en president Trump blijven maar doorruziën over de verkiezingsuitslag van vorig jaar. „Ik was op weg de verkiezingen te winnen toen een combinatie van de brief van FBI-directeur James Comey en de Russische Wikileaks twijfel heeft gezaaid in de hoofden van mensen die eerst geneigd waren op mij te stemmen maar toen bang werden”, zei Clinton dinsdag in een interview met CNN.

Trump kwam enkele uren later met zijn reactie via Twitter. „FBI-directeur Comey was het beste wat Hillary Clinton ooit is overkomen, omdat hij haar een vrijgeleide gaf voor veel slechte daden.” Ook over de Russische bemoeienis had de president zijn antwoord klaar. „Trump/Rusland is alleen maar een excuus dat de Democraten hebben gebruikt om hun verkiezingsnederlaag goed te praten. Misschien had Trump gewoon een goede campagne.”

Clinton nam tijdens het interview al een voorschot op die reacties. Ze uitte onder meer de kritiek dat Trump te veel twittert.

Ze zei verder de volledige verantwoordelijkheid te nemen voor haar verkiezingsnederlaag, maar wees ook naar de Russische Wikileaks, de FBI en naar seksisme als redenen voor haar verlies. „Als de presidentsverkiezingen op 27 oktober waren geweest, dan was ik nu president.” Comey maakte op 28 oktober bekend dat de FBI het onderzoek naar de privé-mailserver van Clinton ging heropenen.

In het interview bekritiseerde de voormalig presidentsvrouw het beleid van de huidige president Trump op terreinen als vrouwenrechten en buitenlandse zaken. Ze zei dat ze de raketaanval op Syrië had gesteund, maar twijfelde of die enig verschil had gemaakt.