Nieuws
1491549273
Nieuws

Ouderenbond: geef voorrang aan zwakkeren

AH moet nee verkopen aan online bestellers

AMSTERDAM - Bij de webwinkel van Albert Heijn is het sinds het verscherpen van de coronamaatregelen eerder deze week extreem druk. Omdat de bezorgblokken vol beginnen te raken, meldt de site dat online bestellen op dit moment niet mogelijk is.

Volgens een woordvoerster werkt de supermarkt aan een oplossing. Ze adviseert klanten de site in de gaten te houden.

De huidige piek is duidelijk het gevolg van de persconferentie van Mark Rutte op dinsdag, toen de premier de strengere maatregelen aankondigde, aldus de zegsvrouw. „Het advies is om zo min mogelijk reisbewegingen te maken, dus het gevolg is dat meer mensen hun boodschappen willen laten bezorgen. In het voorjaar was er ook een piek. Sindsdien hebben we de mogelijkheden voor online bestellen enorm uitgebreid.”

Overigens is het niet mogelijk om alcohol te laten bezorgen na acht uur ’s avonds. Ook deze nieuwe maatregel moeten supermarkten sinds donderdag uitvoeren. Donderdagavond gold voor het eerst dat supermarkten na acht uur geen alcohol meer mochten verkopen. De avond verliep rustig bij Albert Heijn en er waren geen incidenten, aldus de zegsvrouw.

De problemen bij AH en bezorgdiensten van andere supermarkten treffen juist mensen met een kwetsbare gezondheid, waarschuwt ouderenbond ANBO in een reactie. De bond roept supermarkten daarom op om mensen met een zwakke gezondheid voorrang te geven bij hun bezorgservice.

„En we vragen mensen die gezond zijn, om daar voorlopig geen gebruik van te maken”, aldus een woordvoerder. Dit onder het motto: ’Gezond? Doe dan zelf boodschappen’.

Volgens ANBO kan het tegenwoordig wel twee weken duren voordat online boodschappen worden besteld. „Daar kunnen mensen die niet naar de supermarkt kunnen of durven, natuurlijk niet op wachten”.