Nieuws/Buitenland
1491565839
Buitenland

Geen tweedehands medische handschoenen in Nederland gevonden

DEN HAAG/WASHINGTON - In Nederland zijn geen gebruikte medische handschoenen verkocht alsof ze nieuw waren. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, waar gedupeerde kopers zich zouden melden, heeft nog nooit meldingen gekregen, zegt een woordvoerder. Het is weleens gebeurd dat een levering niet voldeed, maar niet op zo’n grote schaal. Ook het Landelijk Consortium Hulpmiddelen heeft er nog nooit over gehoord, meldt het ministerie van Volksgezondheid, waar het consortium onder valt.

De Amerikaanse nieuwszender CNN meldt dat Thaise bedrijven sinds het begin van de coronapandemie miljoenen inferieure en gebruikte medische handschoenen hebben geleverd aan afnemers in de Verenigde Staten. Volgens CNN is het slechts het topje van de ijsberg. Op beelden van CNN zijn stapels handschoenen te zien met gaten erin, bloedvlekken erop of die verkleurd zijn door het wassen. Soms zaten ze verpakt in dozen van gerenommeerde producenten.

Een van de distributeurs waar CNN mee praatte waarschuwde in februari en maart Amerikaanse overheidsdiensten dat hij handschoenen had ontvangen van het Thaise bedrijf Paddy the Room die ondermaats waren. Uit invoerdocumenten blijkt desondanks dat dit bedrijf nog tot de zomer miljoenen handschoenen aan andere kopers in de VS heeft geleverd. Volgens CNN heeft Paddy the Room sinds 2020 bijna 200 miljoen paar handschoenen verkocht aan Amerikaanse bedrijven. Het is onbekend hoeveel van die handschoenen uiteindelijk aan artsen en ziekenhuizen zijn geleverd. Ook over andere leveranciers uit Thailand en Vietnam zijn klachten bekend.

Inmiddels zouden de Amerikaanse en de Thaise politie onderzoeken zijn begonnen naar de praktijken, aldus CNN.