Nieuws/Buitenland
1492502666
Buitenland

Turkse overheid: brand in terminal haven Iskenderun geblust

ISKENDERUN - De brand in de haven van Iskenderun in Turkije is geblust. Dat meldt het Turkse ministerie van Defensie. Dinsdag stonden honderden containers in brand in de nasleep van de aardbevingen. Verschillende rederijen hadden als gevolg daarvan hun werkzaamheden in de haven stilgelegd. Onder hen de Deense vrachtvervoerder Maersk, ’s werelds grootste containerrederij.

De brand was uitgebroken tussen de containers in de terminal van de haven, meldde Maersk eerder. De vrachtvervoerder probeerde een inschatting te maken van de schade aan de lading, maar dat was door de brand niet mogelijk

Volgens Maersk zouden de logistieke infrastructuur en transportroutes in het aardbevingsgebied „aanzienlijke schade” hebben opgelopen. De haven van Iskenderun ligt in dit gebied. Door de schade is Maersk van plan schepen naar andere havens om te leiden. De activiteiten in Iskenderun zijn daarom tot nader orde volledig stopgezet, aldus de containervervoerder.

De omgeving rond de stad Gaziantep werd in de vroege maandagochtend getroffen door een aardbeving met een kracht van 7.8. Duizenden mensen kwamen daarbij en bij meerdere naschokken in Turkije en Syrië om. Later volgde nog een aardbeving in het zuidoosten van Turkije. Iskenderun ligt op ruim 100 kilometer van Gaziantep.