Nieuws/Binnenland
1492825
Binnenland

Celstraf mentor voor misbruik scholiere Assen

ASSEN - De veertigjarige Groninger die als mentor op de vmbo-school Terra in Assen een dertienjarig leerlinge misbruikte, is dinsdag veroordeeld tot dertig maanden cel. Hiervan zijn tien maanden voorwaardelijk. Ook moet de man een schadevergoeding van 3400 euro betalen.

De straf is iets lager dan de geëiste drie jaar cel (waarvan een jaar voorwaardelijk), omdat de rechtbank in Assen de man een bijkomende straf, een beroepsverbod voor de duur van vijf jaar, oplegde.

De rechtbank vindt dat de man ook schuldig is aan digitaal kinderlokken (grooming) en verder een kind confronteerde met seksuele handelingen en kinderporno.

De ouders van het meisje stapten in augustus naar de politie, nadat zij seksueel getinte appjes op de telefoon van hun dochter ontdekten. Het meisje vertelde dat ze vanaf juni werd misbruikt. Dit gebeurde op school en in een bosje in Assen. De man wilde haar ook ontmaagden in zijn woning in Groningen. Zo ver kwam het echter niet.

Het meisje had problemen op school en besprak die met haar mentor. Deze gesprekken gingen over in knuffelen en uiteindelijk seksuele handelingen. Op de telefoon van het slachtoffer vonden de agenten 12.000 appjes. Die waren gewist, maar de politie haalde de berichten terug. Het meisje had zichzelf moeten filmen terwijl ze seksuele handelingen verrichtte. Ze kreeg seksueel getinte filmpjes van haar mentor terug.

Persoonlijkheidsstoornis

De rechters rekenen de man zwaar aan dat hij zich opwierp als de hulpverlener van het meisje. Nadat de ouders de berichten hadden ontdekt en hun dochter hadden verboden contact te hebben met de man, haalde de leerkracht het meisje over opnieuw contact te leggen. Zij moest daarover tegen haar ouders liegen.

Uit psychisch onderzoek blijkt dat de man een persoonlijkheidsstoornis heeft. Hij is verminderd toerekeningsvatbaar verklaard.