Nieuws/Buitenland
149289
Buitenland

Turken opgepakt in Maleisië

KUALA LUMPUR - Maleisië heeft twee Turken, onder wie het hoofd van een internationale school, opgepakt vanwege „activiteiten die de nationale veiligheid bedreigen”, zoals de politie het noemde. De arrestatie van het tweetal trok al snel de aandacht van Human Rights Watch (HRW). De mensenrechtenorganisatie riep Maleisië op hen niet aan Turkije uit te leveren.

„Het lijdt weinig twijfel dat ze in Turkije gemarteld zullen worden en niet op een eerlijk proces kunnen rekenen”, zei een woordvoerder van HRW.

De advocaat van de schooldirecteur trok een vergelijking met een eerdere zaak in oktober vorig jaar. Toen verdwenen twee Turken ineens in Maleisië. Later bleek dat ze waren uitgeleverd aan Turkije. Dat land maakt sinds de mislukte staatsgreep van vorig jaar internationaal jacht op vermeende aanhangers van de Hizmet-beweging van geestelijke Fethullah Gülen, die achter de couppoging zou zitten.

Of de twee Turken worden verdacht van betrokkenheid bij de coup is onduidelijk. De advocaat stelde dat de twee opgepakte mannen niets met Gülen te maken hebben. „Het zijn academici.”