Nieuws/Wat U Zegt

Meningen verdeeld over een alcoholloze periode

Uitslag Stelling: Stoppen kan elk moment

1 / 2

Goede voornemens maken aan het begin van het nieuwe jaar heeft geen zin, stelt bijna 60 procent van de deelnemers aan de Stelling van de Dag. „Je gedrag kun je heel het jaar aanpassen, daar heb je 1 januari niet voor nodig”, licht iemand toe. Goede voornemens maken aan het begin van het nieuwe jaar heeft geen zin, stelt bijna 60 procent van de deelnemers aan de Stelling van de Dag. „Je gedrag kun je heel het jaar aanpassen, daar heb je 1 januari niet voor nodig”, licht iemand toe.

1 / 2

Een tegenstander verzucht: „Het is elk jaar hetzelfde liedje. De bladen staan in december vol met feestrecepten en in januari vliegen de diëten je weer om de oren. Eet altijd maar gezond en lekker, zou ik zeggen.” De meerderheid denkt dat de meeste goede voornemens al in februari in de wilgen hangen. „Het volhouden heeft te maken met discipline en daar ontbreekt het aan.” Een minderheid (36%) denkt daarentegen dat goede voornemens maken wel degelijk zin heeft, al hoeft dat niet per se op 1 januari te gebeuren. „Stilstaan bij je leven op welk moment dan ook en kijken waar verbetering mogelijk is, is altijd een positief besluit”, zegt er een.

Ruim een kwart beweert goede voornemens te hebben, waarbij gezonder eten en meer bewegen het vaakst genoemd worden. En ze denken het ook allemaal een tijdje vol te houden. „Als je echt wil, dan gaat het lukken”, schrijft iemand die zich vorig jaar had voorgenomen om af te vallen en in zes maanden tijd 17 kilo kwijtraakte.

Januari is ook de maand waarin steeds meer mensen een alcoholvrije periode inlassen, naar voorbeeld van het in Engeland populaire Dry January. Bijna 40 procent juicht zo’n alcoholloze maand toe. „Voor een aantal mensen lijkt het mij goed. Maar het is natuurlijk beter om met verstand met alcohol om te gaan.”

Acht procent doet mee aan ’een maandje droog staan’ in januari of last op een ander moment een alcoholvrije periode in. „Wij doen al een jaar of twaalf mee aan Dry January en dat bevalt prima”, verklaart iemand. Een ander vindt: „Dry January zou ook in Nederland meer moeten leven. Het helpt bij bewustwording van je alcoholgebruik. Onbewust ben je er meer afhankelijk van dan je denkt. Vorig jaar heb ik ook meegedaan en je voelt je er echter beter door. En vijf kilo kwijt!”

Dat je je bewust wordt van je drankgebruik, je fitter voelt en gewicht verliest, zien de meesten als meest positieve effect van een alcoholvrije periode. Maar ook het feit dat je geld in je portemonnee overhoudt door een tijdje niet te drinken en dat je beter slaapt, worden genoemd als gunstig bijeffect.

De meeste respondenten, van wie 28 procent overigens geen druppel drinkt, vinden zo’n alcoholloze maand onzin. „Ik drink hooguit een keer per week een glaasje wijn of een biertje. Dat vind ik lekker en ga ik niet laten staan. Je kunt er van genieten zonder je lam te zuipen.”

Deskundigen zeggen dat het schadelijke effect van alcohol al begint bij één glas per dag, maar slechts een op de drie respondenten gelooft dat. „Het zit in onze cultuur gebakken om alcohol te drinken. Te veel vaak. Het is echt ongezond”, meent een van hen. „Af en toe een glas alcohol bij een bijzondere gelegenheid zou de norm moeten worden.”

Voor wie voornemens is te stoppen met drinken, te matigen met eten of anderszins heeft deze respondent de volgende tip: „Goede voornemens zet je op papier en hang je op een zichtbare plek op in jouw huis, als reminder. Belicht per week of maand de resultaten en beloon jezelf voor standvastigheid. Dan veranderen voornemens uiteindelijk in gewoonte.”