Nieuws/Buitenland
1493642
Buitenland

’Over 30 jaar is er wellicht geen chocolade meer’

ACCRA - De kans bestaat dat er over dertig jaar geen chocolade meer in de winkelschappen ligt. De cacaoplantages hebben zwaar te lijden onder de opwarming van de aarde en als er niet snel een oplossing wordt gevonden, zou de boom wel eens kunnen uitsterven. En chocolade dus ook.

Cacaobomen groeien bij voorkeur op plaatsen ter hoogte van de evenaar waar er voldoende vochtigheid en overvloedige regen is, maar het zou wel eens kunnen dat ze de komende decennia lijden onder de toenemende temperaturen als gevolg van de opwarming van de aarde. Dit meldt Daily Mail.

Die zouden volgens de US National Oceanic and Atmospheric Administration over een periode van dertig jaar met 2,1 graden stijgen. In landen zoals Ivoorkust en Ghana, waar heel wat cacao groeit, zullen ze daarom verplicht worden de plantages hoger en dus naar een kouder gebied te verplaatsen, en dat zal dan weer ten koste gaan van de wilde dieren die er leven.

Chocoladereep

De gemiddelde westerse consument eet volgens het onderzoek Destruction by Chocolate zo’n 286 chocoladerepen per jaar. Voor die hoeveelheid voor één persoon zijn tien cacaobomen nodig. Die leveren niet alleen de nodige bonen, maar ook de boter die essentieel is.

Volgens Doug Hawkins van onderzoeksfirma Hardman Agribusiness zou het tekort aan cacao in de komende jaren al oplopen tot 100.000 ton. „In tegenstelling tot heel wat andere landbouwtakken heeft de cacaoteelt niet kunnen profiteren van nieuwe technieken. Meer dan 90 procent van de globale productie is nog steeds in handen van kleine boeren die met verouderd materiaal werken”, zegt hij.

Al stelt Hawkins ook dat er nog tijd is om te innoveren voor de opwarming van de aarde echt hard toeslaat.