Nieuws/Binnenland
149395
Binnenland

Stelende schoolbaas krijgt geen celstraf

BREDA - De verduisterende oud-directeur Rob van den B. van de scholengroep SPOZ in Zundert hoeft niet de cel in. De inwoner van IJzendijke kreeg woensdagmiddag voor het stelen van 143.000 euro de maximale taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van een half jaar opgelegd door de rechtbank van Breda.

Tegen de 53-jarige Zeeuw eiste het Openbaar Ministerie nog een jaar gevangenisstraf, waarvan drie maanden voorwaardelijk.

Geld achterover gedrukt

Van den B. gaf twee weken geleden tijdens de behandeling van zijn zaak toe geldbedragen van zijn oud-werkgever achterover te hebben gedrukt. Vrij snel nadat Van den B. in 2009 als voorzitter van het college van bestuur bij scholenkoepel SPOZ aantrad, startten de verduisteringspraktijken. Met twee bankpasjes van de school pinde hij onder meer ruim 109.000 euro die niet aan concrete uitgaven te linken zijn, gaf hij 22.195 euro uit aan kleding en 6.500 euro aan hotels.”

De verduisteraar hoeft volgens de rechtbank niet de cel in, omdat hij oprecht spijt betuigde en een blanco strafblad heeft. Ook neemt de rechtbank in zijn beslissing mee dat Van den B. zijn baan kwijtraakte, rondkomt van een uitkering en het bedrag in de toekomst moet terugbetalen.