Nieuws/Binnenland
1494045084
Binnenland

NOS haalt logo’s van satellietwagens na aanhoudende bedreigingen

Een satellietwagen van de NOS op locatie (archiefbeeld, 2015).

Een satellietwagen van de NOS op locatie (archiefbeeld, 2015).

HILVERSUM - De NOS heeft van de satellietwagens waarmee op locatie wordt gewerkt de logo’s afgehaald. Aanleiding zijn aanhoudende bedreigingen van medewerkers, meldt de NOS op de website.

Een satellietwagen van de NOS op locatie (archiefbeeld, 2015).

Een satellietwagen van de NOS op locatie (archiefbeeld, 2015).

Vrijwel dagelijks worden journalisten en technici die voor verslaggeving onderweg zijn, geconfronteerd met opgestoken middelvingers of scheldpartijen. Ook wordt er afval naar hen gegooid en worden de wagens op de weg afgesneden of geblokkeerd. Monteren en het leggen van radio- en televisieverbindingen met Hilversum wordt bij tijd en wijle onmogelijk gemaakt door op de auto te bonzen of er tegenaan te plassen, aldus de NOS.

„Zo diep zijn we gezonken en het verbijsterende is: het is allemaal in korte tijd snel anders geworden”, zegt hoofdredacteur Marcel Gelauff. „De journalistiek ligt onder vuur van mensen en groeperingen, die alleen hun eigen wereld willen terugzien, elk ander perspectief onmogelijk proberen te maken en daarmee de persvrijheid aantasten.”

’Triest dieptepunt’

Thomas Bruning van journalistenvakbond NVJ noemt het ook een „triest nieuw dieptepunt” in de trend dat acties tegen journalisten toenemen. Volgens hem wordt de NOS ook vaak gezien als partij, „terwijl ze hun best doen om onafhankelijk nieuws te brengen.” De NOS reageert daar volgens hem wel goed op overigens, door niet die plekken uit de weg te gaan, „maar te blijven komen en soms inderdaad maatregelen nemen, zoals beveiligers mee te nemen en logo’s te verwijderen.”

Hij wijst ook naar de politiek. Zoals sommige partijen journalisten neerzetten, als ’staatsomroep die niet te vertrouwen is’, dat voedt dit soort gedrag ten opzichte van journalisten, stelt Bruning.