Nieuws/Buitenland
149466
Buitenland

Meer vraag naar bunkers

Een Amerikaans bedrijf dat bunkers bouwt zegt dat de vraag naar de ondergrondse schuilkelders enorm is toegenomen.

Sinds de nucleaire dreiging van Noord-Korea stromen de orders binnen. Dat beweert Ron Hubbard, sinds zeven jaar eigenaar van Atlas Survival Shelters. Zijn fabrieken staan in Dallas, Los Angeles en in Mexico en ze maken gemiddeld circa 40 tot 50 grote bunkers - waar hele families kunnen schuilen - per jaar voor particulieren. Er bestaan ook mini units en daar worden er per dag 3 tot 5 van gebouwd.

De prijzen variëren. Je betaalt 25.000 dollar voor het kleinste model (2,5 x 2,5 meter), geschikt voor 1 a 2 personen. Deze beschermt tegen nucleaire, chemische of biologische aanvallen, tornado's, aardbevingen en branden. Er is ook een familiemodel voor 6 tot 10 personen voor 150.000 tot 2000.000 dollar. Dan ben je extra beschermd tegen bomexplosies. Wil je echt uitpakken met zo’n 117 bedden, met een grootte van 2.500 vierkante meter, dan loopt het bedrag op naar zo’n 1,4 miljoen dollar.

„Het nieuws van morgen zou zo maar kunnen zijn dat de Verenigde Staten Noord-Korea gaan aanvallen”, aldus de 55-jarige Hubbard. „Dit is pas de eerste echte reële bedreiging die ik heb gehoord.” Hij zegt de afgelopen weken een stuk drukker te zijn met aanvragen van over de hele wereld en verwacht dit jaar zo’n duizend bunkers te verkopen. Hij is van plan volgend jaar extra vestigingen te openen in Europa, Dubai en Australië.