Nieuws/Binnenland
1494842775
Binnenland

Opgehaalde IS-vrouwen vrijdag voorgeleid

Beeld ter illustratie.

Beeld ter illustratie.

ROTTERDAM - De twaalf vrouwelijke Syriëgangers die dinsdag zijn opgehaald uit het noorden van Syrië worden vrijdagmiddag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Rotterdam. Dit zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie. Het OM zal de rechter vragen het voorarrest van de Nederlandse vrouwen te verlengen. Ze worden verdacht van terroristische misdrijven.

Beeld ter illustratie.

Beeld ter illustratie.

De vrouwen en hun 28 kinderen zijn dinsdagavond laat in Nederland aangekomen. De kinderen zijn na aankomst overgedragen aan de Raad voor de Kinderbescherming en in instellingen geplaatst.

De vrouwen en hun kinderen zaten jarenlang vast in kampen, waar de leefomstandigheden slecht zijn. Het kabinet besloot de vrouwen terug te halen, zodat ze in Nederland vervolgd kunnen worden voor hun mogelijke betrokkenheid bij de terroristische organisatie IS. Als dit niet op tijd zou gebeuren, dan zouden hun rechtszaken vervallen.

De afgelopen jaren zijn meerdere vrouwen door de rechtbank in Nederland veroordeeld voor hun steun aan IS, die in Syrië en Irak destijds met veel geweld een kalifaat uitriep.