Nieuws/Binnenland
1496037883
Binnenland

Zwaar ongeval door spookrit op A28: twee doden, vijf gewonden

HOOGHALEN - Op de A28, ter hoogte van het Drentse Hooghalen, is door een spookrijder in de nacht van zaterdag op zondag rond 00.40 uur een ravage aangericht. Zondagmorgen maakte de politie bekend dat een vrouw van 35 jaar uit Leek en een man (30) uit Assen de zware botsing niet hebben overleefd. Vijf anderen uit de provincies Groningen en Drenthe raakten gewond door de frontale botsing en zijn in het ziekenhuis opgenomen.

Volgens een woordvoerder van de politie waren er diverse voertuigen betrokken bij de frontale botsing die werd veroorzaakt door een 30-jarige man uit Assen. Dat is ook te zien op beelden: de schade is aanzienlijk. De bestuurders van beide voertuigen zijn overleden.

Er kwamen al snel verschillende meldingen binnen over de auto die, op hoge snelheid vanuit de richting van Haren, op de verkeerde weghelft reed. Agenten probeerden tevergeefs erger te voorkomen. De politie kwam massaal ter plaatse na een achtervolging. „Nabij Assen leek het voertuig te stoppen. Toen agenten de bestuurder wilden controleren, ging deze er weer met hoge snelheid vandoor”, meldt de politie zondagmorgen in een verklaring.

Vanaf de afslag Assen-Noord reed de chauffeur richting Beilen, opnieuw spookrijdend. Agenten waarschuwden tegemoetkomende weggebruikers en probeerden het verkeer stil te leggen. Ter hoogte van Hooghalen ging het toch mis en vond een frontale botsing plaats. Bij het ongeval waren nog drie andere voertuigen betrokken.

Beide bestuurders omgekomen

Voor de bestuurster van het voertuig waar de spookrijder frontaal op botste, was niets meer te doen. De 35-jarige vrouw uit het Groningse Leek overleed ter plekke aan haar verwondingen. Ook de bestuurder van het spookrijdende voertuig, een 30-jarige man uit Assen, was op slag dood. Vijf anderen, die in de andere drie betrokken voertuigen zaten, raakten gewond. Het gaat om een 67-jarige vrouw en een 68-jarige man uit Stadskanaal, een 37-jarige vrouw uit Musselkanaal, een 60-jarige man uit Assen en een 52-jarige vrouw uit Assen. Zij zijn overgebracht naar het ziekenhuis, aldus de Drentse politie.

Waarom de 30-jarige man aan het spookrijden was, is nog onduidelijk. Een politiewoordvoerder vertelt dat in een poging om de spookrijder te stoppen een deel van de betrokken agenten ook tegen het verkeer in heeft moeten rijden.

De snelweg werd urenlang in beide richtingen afgesloten. De politie en recherche doen verder onderzoek naar de toedracht. „Er is onder andere sporenonderzoek gedaan en er zijn getuigen gehoord.”