Nieuws/Binnenland
1497584403
Binnenland

Gezin uit Leeuwarden ontdekt onderduikplek in huis, zelfs soepblikken liggen er nog

In Leeuwarden heeft een gezin een verborgen ruimte gevonden in hun huis die tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt werd door een Joodse man. In de schuilplek lagen nog blikken soep die waarschijnlijk zo’n 80 jaar oud zijn. „Een echte tijdcapsule.”

Een gezin uit Leeuwarden deed de opvallende ontdekking tijdens hun verbouwing. Door een lek vonden ze op de zolderverdieping een luik in de vloer. Onder dat luik bleek een verborgen ruimte te zitten. Die is slechts één meter diep en twee meter breed. In die ruimte lagen een dertigtal soepblikken en wat reclamefolders. „De meeste blikken zijn ondertussen open geknapt omdat ze verouderd zijn, maar bij sommige kun je het etiket nog lezen. Je stapt echt in een tijdmachine”, vertelt Ronald Wetting, eigenaar van het pand, aan Omrop Fryslân.

Waarschijnlijk hebben de vorige bewoners van het huis de blikken soep wel gezien, maar de huidige bewoners niet over verteld. Zo kwam het dat de ontdekking een ware verrassing kon blijven.

Tekst gaat verder onder de tweet.

Verdwijnen

De woning was vroeger eigendom van Wolf Salomon, een Joodse man die er een winkel uitbaatte. Maar toen de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog een wet invoerden dat Joden geen winkel mochten bezitten, werd de winkel overgenomen door zijn niet-Joodse vrouw. Later vond Salomon het te gevaarlijk om zich in het openbaar te laten zien en besloot hij onder te duiken in zijn eigen woning.

Door de schuilplek overleefde Salomon uiteindelijk de oorlog en verhuisde hij in 1945 naar Amsterdam. De schuilplek zal nu wel verdwijnen, want het gezin van Wetting wil het huis volledig verbouwen.