Nieuws/Binnenland
1497858
Binnenland

Reisadvies Iran aangepast

Den Haag - Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Iran aangepast. In verband met protesten tegen het regime waarschuwt het ministerie Nederlanders nadrukkelijk demonstraties te mijden en aanwijzingen van lokale autoriteiten op te volgen.

Voor de islamitische republiek gold voor bepaalde gebieden al het advies om er weg te blijven, zoals de grensgebieden met Afghanistan en Pakistan in het oosten en met Irak in het westen. Ook voor de provincie Sistan-Baluchestan gold een negatief reisadvies. De risico’s van demonstraties zijn er nu aan toegevoegd.

Buitenlandse Zaken zegt niet te kunnen schatten hoeveel Nederlanders zich in Iran bevinden; 29 hebben zich geregistreerd bij de ambassade, maar het werkelijke aantal ligt vele malen hoger.

Nederland schaarde zich gisteren achter een verklaring van EU-buitenlandchef Mogherini waarin ze het het recht op vreedzaam demonstreren en vrije meningsuiting benadrukt. Dat recht geldt voor elk land, stelde Mogherini, en Iran hoort daarop geen uitzondering te zijn.