Nieuws/Binnenland
1498612839
Binnenland

Rutte: ’Hongarije heeft niks te zoeken in EU’

DEN HAAG - Premier Mark Rutte zou Hongarije het liefst uit de Europese Unie zetten als het land zich zo blijft opstellen. „Voor mij hebben ze dan niets meer te zoeken in de EU”, zei hij bij aankomst op de EU-top in Brussel. Ook al erkent hij dat dat niet zomaar kan worden afgedwongen.

Hongarije ligt hevig onder vuur om een wet die verbiedt dat onder meer het onderwijs en de media jongeren confronteren met bijvoorbeeld homoseksualiteit en transgenders. Rutte en heel wat collega-leiders willen premier Viktor Orbán daarop donderdag aanspreken en hem overreden om de gewraakte wet in te trekken.

Maar Rutte maakt zich weinig illusies. „Hij is schaamteloos, dus hij gaat ermee door.”

Als Hongarije inderdaad geen beterschap toont, past het land volgens Rutte niet langer in de EU. „Ik kan helaas niet in mijn eentje, en zelfs niet met de andere lidstaten, zeggen: jullie moeten eruit. Dat moet stap voor stap, en je hoopt in de tussentijd dat ze zich aanpassen. Maar het langetermijndoel is om Hongarije op dit punt op de knieën te krijgen.”

Applaus

Rutte verwacht niet dat Orbán op zijn schreden terugkeert, omdat die juist in Hongarije applaus krijgt voor zijn LHBTI-vijandige koers. „Dat is het allerergste, het maakt hem alleen maar populairder” in eigen land.

Ook de Belgische premier Alexander De Croo, met een regenboogvlag (steunsymbool van de homobeweging) opgespeld, maakt gehakt van de Hongaarse opstelling. Hij spreekt van „een achterlijke wet” die „te ver gaat.” „Het begint met het discrimineren van holebi’s en dat eindigt met ze de mond te snoeren”, waarschuwt hij. Hij wijst erop dat zeventien EU-leiders „uit het oosten, westen, noorden en zuiden” een verklaring hebben ondertekend waarin ze discriminatie tegen de LHBTI-gemeenschap zeggen te zullen blijven bestrijden. „We moeten een lijn trekken.”

’Hij begrijpt er niets van’

Collega Xavier Bettel van Luxemburg, die in 2015 als eerste openlijk homoseksuele regeringsleider ter wereld in het huwelijk trad met zijn Belgische vriend, zegt „geen woorden te hebben” voor de verdediging van Orbán, die volgens Bettel „homoseksualiteit en pedofilie en pornografie vermengt.” „Hij begrijpt er helemaal niets van.”

„We moeten dit nú bespreken en zeggen dat het onacceptabel is. Gay zijn is geen keuze, maar intolerant zijn wel. Het is zo treurig dat we kennelijk moeten zeggen: we stappen naar het hof. Dit gaat over kernwaarden van de Europese Unie.”

Orbán zei bij aankomst in Brussel dat de wet al is aangenomen en van kracht is. „Het is gedaan.”

Volgens Wierd Duk is het kwalijk als sport en politiek verweven raken. In de podcast ‘Het land van Wierd Duk’ noemt de Telegraaf-verslaggever het statement van West-Europese landen ‘hypocriet’: