Nieuws/Binnenland
1499521733
Binnenland

Marion Koopmans: ’Bereid je voor op nieuwe infectiecrisis’

Marion Koopmans in Wuhan.

Marion Koopmans in Wuhan.

HILVERSUM - Nederland krijgt een zogenoemd Pandemic Disaster Preparedness Center. Het Erasmus MC begint het onderzoekscentrum met de TU Delft en de gemeente Rotterdam. Met het centrum hopen de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb en Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, beter voorbereid te zijn op eventuele toekomstige pandemieën en rampen.

Marion Koopmans in Wuhan.

Marion Koopmans in Wuhan.

Het is een idee van viroloog Marion Koopmans en werd gelanceerd in het programma Jinek. Koopmans maakt deel uit van het internationale team dat in China - anderhalf jaar na de uitbraak - de herkomst onderzoekt van het coronavirus. Zij liet via een liveverbinding weten dat er internationaal rekening gehouden moet worden met nieuwe pandemieën.

„Dat is zeker iets waar we voor de toekomst serieus mee aan de slag moeten”, zegt Koopmans. „We moeten dat echt beter gaan regelen.” De komst van het onderzoekscentrum kan daarbij helpen.

Volgens burgemeester Aboutaleb zal bij de toekomstige regering een concreet plan ingediend worden. Het centrum moet er over drie jaar zijn, verwacht hij. Het moet wat hem betreft „een internationale uitstraling” krijgen met gerenommeerde wetenschappers.