Nieuws/Binnenland
1499623561
Binnenland

Man (74) die politiehond in opleiding mishandelde met stroomstootwapen krijgt taakstraf

Beeld ter illustratie.

Beeld ter illustratie.

Den Bosch - Een 74-jarige man van Steeds Vooruit, de politiehondenvereniging in Gemonde, is veroordeeld tot een taakstraf van dertig uur voor het mishandelen van zijn hond. De zaak kwam aan het licht nadat beelden van de afranseling werden getoond in actualiteitenrubriek Zembla.

Beeld ter illustratie.

Beeld ter illustratie.

De korte fragmenten werden ook in de rechtbank afgespeeld. Waar de officier van justitie duidelijk vond dat de hond met een slibketting, een harde slang en een veedrijver (stroomstootwapen) werd gedwongen naar commando’s te luisteren, vond verdachte Adrianus van W. uit Boxtel dat allemaal wel meevallen.

’Niets ernstigs’

Als groot hondenliefhebber is hij zich nog altijd van geen kwaad bewust. Ja de hond kreeg wat tikken, maar niets ernstigs, zo hield hij vol. „Ik noem dat geen raken” en „dat heeft geen pijn gedaan bij die hond”, vond Van W. Bovendien zou de veedrijver niet hebben gewerkt. „Ik had ook een stok kunnen gebruiken. Hij werd rustig door het zien van dat ding.”

De officier van justitie was een andere mening toegedaan. Door de beelden ontstond grote maatschappelijke onrust, betoogde ze over de mishandelingen bij de politiehondenvereniging waar de man al 55 jaar honden trainde. Naar aanleiding van de uitzending werd door de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Politiehonden (KNPV) aangifte gedaan van dierenmishandeling.

„Er is sprake van dierenmishandeling. Het slaan van de hond dient geen doel. Door het janken van de hond komt dat voldoende naar voren, zijn welzijn wordt opzettelijk benadeeld”, aldus de officier die zestig uur taakstraf of dertig dagen detentie eiste.

Bombarie

Van W’s advocaat pleitte zijn client vrij. „Verlies niet uit oog dat het om een politiehondenvereniging gaat. Bij arrestatie kan hond ook letsel oplopen. Mag je een hond dan nog inzetten?” Daarnaast verweet de raadsman de politie met wel erg veel bombarie tot aanhouding te zijn overgegaan. Zijn client werd van het bed gelicht waarbij de straat door politieauto’s was afgezet. De media-aandacht gaf Van W. voorts een psychische knauw. Zo durfde hij de eerste maand nauwelijks nog de straat op. Zijn passie: het trainen van honden gaf hij op. „Ik ben er kapot van”, aldus Van W.

De politierechter deed direct uitspraak en woog mee dat de verdachte geen strafblad heeft, behoorlijk heeft geleden onder de media-aandacht en zijn hobby kwijt is. Ze achtte het slaan met een harde plastic slang bewezen. Evenals het dreigen met de veedrijver. „Dus is er sprake van dierenmishandeling.” Ze veroordeelde Van W. tot een taakstraf van dertig uur. De advocaat weet nog niet of hij in beroep gaat tegen het vonnis.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop