Nieuws/Binnenland
1500149330
Binnenland

Minder coronagevallen gemeld

Een corona testlocatie in Schiedam.

Een corona testlocatie in Schiedam.

DEN HAAG - Het aantal bevestigde coronagevallen is met 577 gestegen. Die positieve tests zijn tussen woensdagochtend en donderdagochtend gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het is minder dan de 654 gevallen van woensdag en de 779 van dinsdag. In de afgelopen zeven dagen zijn ongeveer 4200 besmettingen vastgesteld.

Een corona testlocatie in Schiedam.

Een corona testlocatie in Schiedam.

Onder de nieuwe coronapatiënten zijn meer dan 250 mensen die 20 tot 40 jaar oud zijn. Meer dan 150 patiënten zijn 40 tot 60 jaar oud.

De regio Rotterdam-Rijnmond is de laatste weken de grootste brandhaard in het land. Daar kwamen donderdag 108 nieuwe gevallen aan het licht, het laagste aantal in bijna een week. In Rotterdam zelf kwamen er 77 nieuwe besmettingen bij.

Amsterdam-Amstelland registreerde 75 nieuwe gevallen, waaronder 69 in Amsterdam zelf. Ook dat zijn de laagste toenames in ongeveer een week tijd. In Haaglanden hoorden 83 mensen dat ze besmet zijn geraakt. Het aantal patiënten in de provincie Utrecht steeg met 51.

Midden- en West-Brabant noteerde 33 nieuwe besmettingen. Daaronder zijn zes nieuwe gevallen in Bergen op Zoom. Dat is de laagste stijging in een etmaal in bijna twee weken tijd. In Friesland zijn 9 mensen positief getest. Ook dat is minder dan in de voorgaande dagen.

In de provincie Groningen nam het aantal gevallen juist redelijk fors toe. Onder de Groningers zijn 14 nieuwe coronagevallen vastgesteld. Dat is de grootste toename in een dag in de provincie sinds 11 april. Op woensdag waren ook al 10 nieuwe gevallen gemeld.

Een andere stijger is Hollands Midden. Daar nam het aantal besmettingen met 42 toe, de grootste stijging in een dag sinds half april. Een paar weken geleden waren in en rond Hillegom veel gevallen vastgesteld, nu zijn ook op andere plekken mensen besmet geraakt.

Ziekenhuisopnames

Het aantal coronapatiënten dat in een ziekenhuis ligt, blijft stijgen. Ziekenhuizen behandelen momenteel 158 mensen wegens het coronavirus. Dat is het hoogste aantal sinds 1 juli. In twee weken tijd is het aantal patiënten net niet verdubbeld, van 80 naar 158. „Het totaal aantal opgenomen COVID-patienten neemt nog steeds toe. We moeten alert blijven omdat we ook een toename van het aantal besmettingen zien”, verklaart Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding behandelen de intensive cares momenteel 31 coronapatiënten, 4 minder dan op woensdag. Het aantal patiënten op verpleegafdelingen steeg juist van 115 naar 127, en ook dat is het hoogste aantal sinds begin juli.

Intensive cares behandelen ook 612 mensen met andere aandoeningen. In totaal liggen dus 643 mensen op een intensive care. Dat betekent dat ongeveer 500 bedden daar niet worden gebruikt.