Nieuws/Buitenland
1500279307
Buitenland

Grootvader verliest voogdijzaak voor Israëlische rechtbank

Jongen (6) die kabelbaanramp overleefde moet terug naar tante in Italië

Eitan met zijn verongelukte ouders.

Eitan met zijn verongelukte ouders.

TEL AVIV - Een rechtbank in Tel Aviv heeft geoordeeld dat Eitan Biran, het 6-jarige ventje dat eerder dit jaar als enige een ongeluk met een kabelbaan overleefde, moet worden teruggebracht naar Italië. De grootvader had hem daar weggehaald bij zijn tante en meegenomen naar Israël, waar hij volgens hem thuishoort.

Eitan met zijn verongelukte ouders.

Eitan met zijn verongelukte ouders.

De rechter oordeelt nu anders. Die stelt dat Eitan naar Italië moet, omdat hij daar al nagenoeg zijn hele leven woonde. Zijn banden met de familie daar zouden bovendien sterker zijn. De kleuter verloor afgelopen mei bij de ramp met de kabelbaan nabij het Lagio Maggiore zijn ouders, tweejarig broertje en twee overgrootouders.

Tante

Een rechtbank in Italië wees kort daarna de voogdij over Eitan toe aan een tante van vaders kant, die ook al jarenlang in Italië woont. De opa van moeders zijde was het daar echter niet mee eens en nam de kleuter vorige maand ongevraagd met een privé-vliegtuig mee naar Israël.

Eitan, die veel beter Italiaans dan Hebreeuws spreekt, hoorde volgens Shmuel Peleg in Israël op te groeien omdat hij alleen daar een goede Joodse opvoeding zou kunnen genieten. Tante Aya Biran had hem al tot zijn grote woede naar een katholieke school gestuurd. Bovendien, zo redeneerde de grootvader, waren zijn ouders van plan om terug te keren naar Israël. Vader Amit Biran had in Italië bijna zijn medicijnenstudie afgerond.

Ramp

Bij de ramp afgelopen mei verloren in totaal veertien mensen het leven, waarschijnlijk door nalatigheid van het kabelbaanbedrijf. Familieleden van moederszijde beschuldigden Aya Biran ervan uit te zijn op een schadevergoeding van dat bedrijf. Zij zou bovendien als Asjkenazische nooit veel op hebben gehad met hun kant van de familie, die Sefardisch is.

De strijd over de definitieve voogdij over Eitan, die zowel de Israëlische als de Italiaanse nationaliteit heeft, zal nu in Italië worden gevoerd. Daar wordt ‘il piccolo Eitan’ (‘de kleine Eitan’) op handen gedragen.

Verdeeld

De mensen in Israël waren verdeeld over de emotionele zaak. Vele menen inderdaad dat een Joods kind het beste kan opgroeien in de Joodse staat, maar zij waren het niet eens met de acties van de grootvader, die het mentaal en fysiek verzwakte ventje in een huurauto mee naar Zwitserland nam om met vervolgens samen met hem naar Israël te vliegen.

De rechtbank in Tel Aviv stelde maandag dat Peleg de Haagse Conventie had geschonden door Eitan zonder rechtbankbesluit mee te nemen en oordeelde eveneens dat de grootvader zo’n 20.00 euro aan rechtbankkosten moet betalen.