Nieuws/Buitenland
150115
Buitenland

Onderzoek mails twee weken voor stembusgang

FBI-baas ’licht onpasselijk’ na suggestie beïnvloeding verkiezingen

James Comey: ’licht onpasselijk’

James Comey: ’licht onpasselijk’

WASHINGTON - FBI-directeur James Comey heeft zijn beweegredenen het Congres in te lichten over heropening van het onderzoek naar e-mails van de Democratische presidentskandidate Hillary Clinton woensdag fanatiek verdedigd. Hij maakte dat besluit bekend nog geen twee weken voordat de Amerikanen naar de stembus gingen. Comey zei volgens The New York Times dat de suggestie dat hij daarmee de verkiezingsuitslag heeft beïnvloed hem ,,licht onpasselijk'' heeft gemaakt.

James Comey: ’licht onpasselijk’

James Comey: ’licht onpasselijk’

Comey gaf voor het eerst in het openbaar uitleg over zijn handelswijze die voor de nodige turbulentie zorgde in de slotfase van de verkiezingscampagne. De FBI-baas vertelde dat hij op 28 oktober de publiciteit had gezocht omdat hij geloofde dat zijn agenten nieuwe e-mails hadden ontdekt die inzicht konden geven in de reden van Clinton een privé-server te gebruiken toen ze minister van Buitenlandse Zaken was.

Geen spijt

Dat behoorde het Congres te weten. ,,Geheimhouden zou naar mijn mening catastrofaal zijn geweest'', zei Comey tijdens een hoorzitting van de juridische commissie van de Senaat. Hij hield vol geen spijt te hebben van dat besluit. De FBI, die politiek neutraal behoort te zijn, maakte enkele dagen later bekend dat het nieuwe materiaal niets veranderde aan het in juli gegeven advies Clinton niet te vervolgen.

Veel Democraten vonden dat de politieke schade toen al was aangericht. Clinton stelde dinsdag nog dat haar gooi naar het presidentschap was mislukt door Comey's brief aan het Congres over haar e-mails en door de onthulling van e-mails van haar campagneleider John Podesta door WikiLeaks. Deze zouden zijn gestolen door Rusische hackers.

Lees ook: Clinton legt schuld verlies bij FBI