Nieuws/Binnenland
150203080
Binnenland

Rotterdam: weer scherper handhaven op drukke plekken

ROTTERDAM - De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond gaat de coronamaatregelen weer scherper handhaven, bijvoorbeeld op markten en op plekken waar zich veel jongeren bevinden. Dat heeft de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb, voorzitter van de veiligheidsregio, vrijdag gezegd.

Er komen extra gerichte controles bij feestzalen, sportzalen en studentensociëteiten. Voor studenten en jongeren komen campagnes om duidelijk te maken dat ze zich aan de regels moeten houden, zoals 1,5 meter afstand houden. Gemeentehuizen, bibliotheken en zwembaden gaan op bepaalde uren open voor mensen die meer risico lopen, zoals ouderen. Brancheverenigingen, musea en winkels wordt gevraagd om dit ook te doen voor kwetsbare groepen.

Aboutaleb roept supermarkten op ook weer meer werk te maken van naleving van de coronamaatregelen. Hij sluit niet uit dat de verplichting om in drukke gebieden een mondkapje te dragen terugkomt, maar is dit voorlopig niet van plan.

Onder de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond vallen naast Rotterdam onder meer Schiedam, Vlaardingen, Westvoorne en Lansingerland.

Ook Hollands-Midden trekt teugels aan

Gemeenten in de regio Hollands-Midden gaan plekken waar de kans op besmetting met het coronavirus het grootst is beter controleren. Het gaat dan om horeca in het algemeen, horeca bij sport- en andere verenigingen, scholen, vakantierecreatie en jongeren. Deze en andere maatregelen kondigde de veiligheidsregio vrijdag aan, bovenop de eerder door het kabinet afgekondigde nieuwe regels.

De strengere handhaving is volgens de veiligheidsregio nodig omdat het slechter weer wordt en daardoor de risico’s groter. Ook worden mensen aangemoedigd de algemene regels na te leven in het openbare leven, zoals in winkels, sportkantines en horeca. Het gaat dan bijvoorbeeld om het desinfecteren van handen, 1,5 meter afstand houden en aandacht hebben voor pijlen en andere markeringen.

Overheidslocaties als gemeentehuizen, bibliotheken en zwembaden kunnen gaan werken met venstertijden voor kwetsbare groepen. Ook worden andere organisaties, zoals supermarkten en musea, gestimuleerd om dit in te stellen.

Verder zet de regio als het gaat om verpleeg- en verzorgtehuizen in op preventie van besmetting. „Waakzaamheid bij het naleven van de regels is hier van levensbelang.”

In de veiligheidsregio Hollands-Midden vallen achttien plaatsen, waaronder Leiden, Gouda, Zoeterwoude, Katwijk en Waddinxveen.