Nieuws/Buitenland
1502336418
Buitenland

Johnson blijft achter omstreden topadviseur Cummings staan

LONDEN - De Britse premier Boris Johnson blijft achter zijn adviseur Dominic Cummings staan ondanks de storm van kritiek die raast rond Cummings sinds bekend is geworden dat hij eind maart tegen de lockdownregels in besloot met de auto naar zijn ouders te gaan. Vanuit zowel de Labour- als enkele Tory-bankjes klonk de roep tot het vertrek van Cummings.

„Ik geloof in elk opzicht dat hij zich verantwoord en volgens de wet heeft gedragen”, zei Johnson zondag in een persconferentie, die hij zelf voorzat. Cummings reed eind maart naar Durham om zijn jonge zoon onder te brengen bij opa en oma. Dat deed hij omdat zijn vrouw Covid-19 onder de leden had. Cummings volgde daarmee zijn ouderlijke instinct, aldus Johnson. De premier zei zijn adviseur daarom niets verwijten.

Johnson zei het met Cummings uitgebreid te hebben gehad over diens acties. Daaruit zei de premier te hebben geconcludeerd dat Cummings eerlijk handelde. „Ik kan begrijpen waarom mensen kunnen denken dat de regels voor de een wel gelden, maar voor de ander niet”, gaf Johnson toe.

De Britse oppositie vindt de handelswijze van Cummings niet kunnen en eiste zijn vertrek. Zowel de regering-Johnson als Cummings had al aangegeven daarvoor niets te voelen.

Cummings staat als politiek adviseur bekend als het brein achter het Britse vertrek uit de Europese Unie en de succesvolle campagne van het pro-Brexitkamp in het referendum in 2016.