Nieuws/Binnenland
1502934746
Binnenland

Gangster wist buiten schot te blijven

LIVE | OM: Taghi liet getuigen doden

Hoofdverdachte is de 42-jarige Ridouan Taghi.

Hoofdverdachte is de 42-jarige Ridouan Taghi.

AMSTERDAM - Ridouan Taghi zou in 2015 getuigen die in een rechercheonderzoek voor hem een gevaar zouden kunnen vormen, uit de weg hebben geruimd. Dat lukte bij twee personen, bij twee anderen niet. Taghi wist hierdoor en door lekkende advocaten die hem informeerden over het onderzoek, buitenschot te blijven.

Hoofdverdachte is de 42-jarige Ridouan Taghi.

Hoofdverdachte is de 42-jarige Ridouan Taghi.

Onze verslaggever Mick van Wely is sinds 10.00 uur aanwezig in de rechtszaal. Volg zijn live-verslag onderaan dit bericht.

Dat valt op te maken uit een relaas van het Openbaar Ministerie dinsdagochtend tijdens een zitting rond het liquidatieproces Marengo, waarin Taghi de hoofdverdachte is. Taghi was. zo blijkt volgens het OM uit onderschepte telefoonberichten, van meet af aan op de hoogte van het rechercheonderzoek naar zijn handlangers.

Dat kon volgens het OM omdat de verdachten naar advocaten werden toegestuurd die bereid zouden zijn geweest informatie over het lopende onderzoek te delen. Dat mocht niet omdat de verdachten nog in beperkingen zaten. Als advocaten zijn raadsmannen van het kantoor Ficq & Partners, Yassine Bouchikhi en Khalid Kasem genoemd.

Buiten schot

„Het onderzoek heeft voorts laten zien dat Taghi vanaf het begin toegang had tot de informatie uit het 26Koper dossier en dat Taghi vrijwel meteen is geïnformeerd over de inhoud van de aanklachten. Die informatie werd opgehaald bij de advocaten die in zijn opdracht voor de aangehouden verdachten waren ingeschakeld. Zelfs tijdens de beperkingen”, zo las de officier van justitie voor.

Taghi had volgens het OM één doel: dat zijn naam niet zou voorkomen in het onderzoek naar een bende die liquidaties voorbereidde. „En dat lukte”, zo zei de officier in de rechtbank. De anderen werden veroordeeld, Taghi bleef buiten schot.

Taghi liet zich volgens het OM uitvoerig op de hoogte houden van het verloop van een eerste zitting in de zaak 26Koper die draaide om de moordbende. Hij wist welke personen als getuige konden worden gehoord, zo blijkt volgens het OM uit berichten.

Getuigen

„Deze berichten van Mario R. en Taghi laten zien dat hun focus ligt op de vraag welke getuigen er zijn, en of deze getuigen iets over Taghi zouden kunnen verklaren. Het getuigenverhoor van Belhadj was gepland op 8 juni 2016 en dat van Scekic op 30 juni 2016. Beiden zijn vermoord voordat zij konden worden gehoord”, aldus de officier.

De 29-jarige Belhadj zou zijn doodgeschoten omdat hij twee blokken cocaïne van de veronderstelde organisatie van Taghi zou hebben gestolen. Nabil B., kroongetuige in Marengo, heeft over de zaak verklaard. In het onderzoek 26Koper, een voorloper van het huidige Marengoproces, is op een SD-kaart een foto gevonden van Belhadj. Justitie beschikt over ontsleutelde PGP-berichten, verstuurd tussen verdachten onderling, waarin over de moord wordt gesproken. Belhadj moest „drie headshots” krijgen.

Het OM maakte dinsdag ook bekend dat twee moorden die mogelijk toe zouden worden toegevoegd aan het dossier, een moord op een crimineel en een ’vergismoord’ op een volstrekt onschuldige man, toch niet worden toegevoegd. Er is onvoldoende bewijs. Over deze zaken wordt wel een proces-verbaal in het dossier gestopt.

’Zaaksofficieren losgeslagen’

De zitting werd om 13.30 uur hervat. Vanaf dan mogen de advocaten reageren. De advocaat Yassine Bouchikhi reageerde dinsdagochtend al furieus. Hij noemde de toelichting van het OM over het lekken door advocaten ’stront en laster’.

De advocaten Christian Flokstra en Nico Meijering van het kantoor Ficq & Partners haalden ongekend hard uit naar het Openbaar Ministerie. „Het proces-verbaal dat afgelopen donderdag nog even snel digitaal werd toegezonden en vanaf dit weekend tot vele mediapublicaties heeft geleid, is daar het voorbeeld van en is een absoluut dieptepunt in het opereren van het OM. Alhoewel, het betoog van het OM van vandaag ter zitting laat zien dat dit zaaks-OM nog dieper kon zinken”, zei Flokstra.

De advocaat noemde de zaaksofficieren ’losgeslagen’. „Ze slaan ongenadig hard om zich heen teneinde hun belang te dienen. Niets en niemand is meer veilig voor dit zaaks-OM. Voor de belangen van dit zaaks-OM moet alles wijken. Gerechtvaardigd of niet. Gevaarzettend of niet. Vermoorde betrokkenen of niet. Uw rechtbank zou daar paal en perk aan moeten stellen.”

Vogelvrij

Volgens Flokstra is het proces-verbaal van het OM flinterdun. „Men scharrelt allerlei bevindingen bij elkaar, doet geen nader onderzoek, zorgvuldigheid wordt volledig genegeerd, alle nuance wordt losgelaten en het tribunaal kan van start. Dit zaaks-OM heeft ons vogelvrij verklaard. De gevolgen zijn voor haar rekening.” Hij stelde dat de enige reden voor het opstellen van het stuk kan zijn geweest, om de advocaten in diskrediet te brengen.

De advocaten gingen echter nog nauwelijks concreet in op de inhoud van de PGP-berichten en de bevindingen van de recherche. Wel zei de verdediging dat er sprake zou zijn geweest van ’stoere praat’ tussen de verdachten. En communicatie tussen derden zou niet altijd serieus genomen moeten worden. Flokstra en Meijering willen in augustus dieper ingaan op het proces-verbaal over de rol van de advocaten en het vermeende lekken.

Telefoon Nabil B.

Kroongetuige Nabil B. gaf een korte uitleg over de telefoon die hij op zijn cel had. Hij gaf toe aan de rechtbank dat hij hierover gelogen had. Volgens hem zijn er geen strafbare feiten mee gepleegd met de iPhone. Eerder bleek al dat de kroongetuige stiekem een PGP-telefoon had op zijn cel. De advocaat Inez Weski wil de kroongetuige ter zitting vragen stellen over de telefoon.