Nieuws/Binnenland
1503288598
Binnenland

Apenpokkenvirus

Apenpokkenvirus voor het eerst in Nederland vastgesteld

Het apenpokkenvirus is een virale ziekte van Afrikaanse oorsprong, gerelateerd aan pokken.

Het apenpokkenvirus is een virale ziekte van Afrikaanse oorsprong, gerelateerd aan pokken.

DEN HAAG - Het apenpokkenvirus is voor het eerst in Nederland vastgesteld bij een persoon. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat geeft geen informatie over leeftijd, geslacht en woonplaats van de persoon. Het instituut verwacht dat er nog meer mensen besmet geraakt kunnen zijn.

Het apenpokkenvirus is een virale ziekte van Afrikaanse oorsprong, gerelateerd aan pokken.

Het apenpokkenvirus is een virale ziekte van Afrikaanse oorsprong, gerelateerd aan pokken.

Het apenpokkenvirus is heel besmettelijk, maar de ziekte verloopt bij de meeste mensen vrij mild. Ze kunnen eerst last krijgen van koorts, hoofdpijn, spierpijn, opgezwollen lymfeklieren, rillingen en vermoeidheid. Na een paar dagen krijgen ze ook huiduitslag. Binnen een paar weken verdwijnen de symptomen. Verreweg de meeste mensen genezen vanzelf. Het virus kan wel gevaarlijk zijn voor mensen die al een verzwakte weerstand hebben.

In de afgelopen weken was het virus al vastgesteld in België, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Spanje, Portugal, Italië, Zweden, de Verenigde Staten, Canada en Australië. Onder de apenpokkenpatiënten zijn opvallend veel mannen die seks hebben met andere mannen. Door nauw contact tijdens de seks zijn ze mogelijk besmet geraakt.

Het virus komt oorspronkelijk voor in West- en Midden-Afrika. Het is niet bekend of de eerste patiënt in Nederland onlangs in Afrika is geweest. Veel patiënten in andere landen zijn niet in Afrika geweest. Bovendien hebben ze vaak geen contact met elkaar gehad, de besmettingen lijken los van elkaar te staan. Dat baart deskundigen zorgen.

’Geen klassieke soa’

Volgens Jaap van Dissel gaat het bij het apenpokkenvirus niet om een geslachtsziekte. „Het is geen klassieke soa”, aldus de RIVM-baas tegen RTL Nieuws. Wel zegt hij dat „intensief lichamelijk contact over het algemeen nodig is om het te doen overdragen.” Maar los daarvan kan het virus zich volgens hem ook „op de meer klassieke wijze” verspreiden.

De algemene vaccinatie tegen pokken geeft ook bescherming tegen het apenpokkenvirus. Maar of zo’n vaccin wordt ingezet is nog niet zeker, zegt Van Dissel. „Dat zou kunnen. Maar zo ver, voor de duidelijkheid, zijn we nog niet. We willen eerst het probleem weten. We willen weten wat vanuit het buitenland de risico’s zijn op overdracht.” Dat zo’n vaccinatiebeleid er op enig moment komt, sluit hij niet uit. „In ieder geval hebben we er desnoods de vaccins voor”, aldus de RIVM-baas tegen RTL Nieuws.

De Belgische viroloog Marc Van Ranst zegt tegen RTL Nieuws: „We zitten een beetje op onbekend terrein omdat de uitbraak ongewoon is. Dus op dit moment is het te vroeg om daar veel over te speculeren.”

’Volgen ongetwijfeld meer’

Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) verwacht dat meer Nederlanders besmet zullen raken met apenpokken. „Zoals verwacht is het eerste geval van apenpokken nu ook in Nederland vastgesteld. Er volgen er ongetwijfeld meer. Wij nemen dit uiterst serieus, daarom is het goed dat het RIVM het virus monitort en ook nauw contact heeft met de buitenlandse collega’s”, twitterde Kuipers over de besmetting.

Tekst gaat verder onder de tweet

100.000 doses pokkenvaccin

Nederland heeft ongeveer 100.000 doses van het vaccin tegen pokken beschikbaar. Maar er ligt nog geen besluit over het gebruik van het middel, en zo ja, wie dat vaccin dan zouden krijgen. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is er eerst „meer tijd nodig om in kaart te brengen hoe groot de verspreiding van het virus is. Maar we gaan ervan uit dat het verder verspreid is dan we nu in beeld hebben.”

Het apenpokkenvirus is waarschijnlijk goed te bestrijden met het vaccin tegen pokken. Het kan besmetting voorkomen, en bij mensen die net positief zijn getest, kan het vaccin ervoor zorgen dat de klachten beperkt blijven.

In Nederland wordt het pokkenvaccin sinds 1974 niet meer toegediend. Dankzij het middel zijn de pokken verdreven uit westerse landen. Doordat er niet meer ingeënt wordt, lopen nu vooral mensen van onder de 50 risico het apenpokkenvirus op te lopen.

VIDEO: Viroloog Ab Osterhaus legt uit hoe gevaarlijk het apenpokkenvirus kan zijn.

Spoedberaad Wereldgezondheidsorganisatie

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft besloten tot een spoedvergadering vanwege de plotselinge wereldwijde uitbraak van apenpokken. Deskundigen gaan zich vrijdag buigen over de vraag of er alarm moet worden geslagen, zo is vernomen bij de organisatie. De WHO zou een noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid van internationaal belang kunnen uitroepen, menen waarnemers.

Eind januari 2020 kwam de WHO met een dergelijke waarschuwing voor de uitbraak van het coronavirus.

De WHO-experts bespreken verder de verspreiding van het virus, de mogelijkheden van vaccinatie en het hoge aandeel besmette mannen die seks hebben met mannen, melden Britse media.

De WHO benadrukt dat de apenpokken nu opduiken in landen waar de ziekte normaal niet heerst. Het virus komt eigenlijk vooral voor in delen van Afrika, maar in korte tijd zijn er besmettingen gemeld in een groeiend aantal Europese landen, de Verenigde Staten, Canada en Australië. De organisatie spreekt vooralsnog van tachtig bevestigde gevallen en vijftig mogelijke besmettingen.

ApenpokkenvirusLees meer over dit thema en vind alle verhalen in een overzichtMeer lezen hierover