Nieuws/Buitenland
1504254608
Buitenland

Burgemeester van New York eist inenting alle ambtenaren

Bill de Blasio

Bill de Blasio

NEW YORK - Burgemeester Bill de Blasio van New York wil dat alle gemeenteambtenaren zich laten inenten tegen het coronavirus. Iedereen die voor de gemeente werkt moet in principe voor 29 oktober zeker één prik hebben gehad. De vaccinatie was al verplicht in het onderwijs. De Blasio wil nu dat al zijn werknemers, rond de 300.000 mensen, gevaccineerd worden.

Bill de Blasio

Bill de Blasio

Plaatselijke media melden dat reeds 83 procent van de gemeenteambtenaren is ingeënt, maar in sommige beroepsgroepen is het percentage lager. Vooral politiemensen en brandweerlieden lopen achter. Bij de brandweer is bijna 60 procent gevaccineerd en bijna 70 procent van de 55.000 mensen die bij de politie van New York werken is ingeënt tegen het virus. Voor enkele beroepsgroepen zoals werknemers in de gevangenis van Rikers Island geldt een uiterste datum van 1 november als gevolg van personeelstekort.

Voor de allersnelsten is er een bonus van 500 dollar (430 euro). De ambtenaren die zich komende week al voor het eerst laten prikken krijgen dat als extraatje. Mensen die na 1 november zonder bewijs van inenting bij de gemeente blijven werken, worden onbetaald met verlof gestuurd.