Nieuws/Binnenland
1504749689
Binnenland

Politie houdt rekening met protesten tijdens 538 Oranjedag Breda

Het Chasseveld in het centrum van Breda.

Het Chasseveld in het centrum van Breda.

BREDA - De politie houdt rekening met protesten tijdens het testevenement 538 Oranjedag op het Chasséveld in het centrum van Breda komende zaterdag. Dat zei een woordvoerder van de staf grootschalig en bijzonder optreden (sgbo) van de politie maandag. De politie houdt ook rekening met een aanzuigende werking die van het feest kan uitgaan. Daarnaast wordt rekening gehouden met mogelijke verkeersstromingen en risico’s voor de openbare orde. „We hebben allerlei scenario’s ontwikkeld van heel positief tot heel negatief”, aldus de woordvoerder.

Het Chasseveld in het centrum van Breda.

Het Chasseveld in het centrum van Breda.

De sgbo bestaat uit allerlei disciplines binnen de politie. Deze staf kwam maandagochtend bijeen om mogelijke scenario’s uit te werken die zaterdag een rol zouden kunnen spelen. Vanuit dit sgbo wordt een advies geformuleerd richting burgemeester Paul Depla, politie en justitie. Vanavond vergadert de gemeenteraad van Breda over het feest waarvoor 10.000 mensen zijn uitgenodigd.

Veel ophef

Daarover ontstond de afgelopen dagen veel ophef. Het kabinet zegt te willen doorgaan met de Fieldlab-evenementen ondanks de kritiek op de 538 Oranjedag. De lokale horeca was woedend dat hij niet betrokken is bij de plannen. Een petitie tegen het feest vanuit het nabijgelegen Amphia Ziekenhuis is door honderdduizenden mensen ondertekend.

De politievakbonden roepen collega’s op het werk neer te leggen als ze worden ingezet rondom het testevenement 538 Oranjedag op het Chasséveld in het centrum van Breda. „Geen cao, geen vaccinatie, onduidelijk beleid en dreigende openbare orde problemen geven geen andere keuze”, laat een woordvoerder van vakbond ACP op Twitter weten.

De woordvoerder van de sgbo zei niet te kunnen inschatten of en hoeveel agenten de oproep van de vakbonden zullen volgen. „We wachten de ontwikkelingen af”, zei hij.