Nieuws/Binnenland
1505233825
Binnenland

’Pak verstoten van ouders aan’

Den Haag - Gescheiden ouders die tegen de regels in hun kinderen voor zichzelf houden, moeten standaard door de politie worden aangepakt. Agenten die te maken krijgen met deze conflicten, moeten bovendien worden bijgeschoold om hun een belangrijke rol te geven.

Dat stellen D66 en SP vandaag voor aan minister Dekker (Rechtsbescherming). „Het is in het belang van het kind om contact te houden met beide ouders”, zegt SP-Kamerlid Van Nispen. Volgens de SP’er lukt dat niet ’als ouders op eigen houtje besluiten de afspraken niet na te komen en het kind van de andere ouder te vervreemden’. „Daarom stellen wij voor dat de politie hierin een belangrijkere rol krijgt.”

Kamerlid Bergkamp van coalitiepartij D66: „Als eenmaal vervreemding is ontstaan tussen ouder en kind, dan dreigt het gevaar dat herstel van contact lastig wordt. Het niet nakomen van afspraken mag niet lonen.” De partijen vinden dat het nog te vaak gebeurt dat gescheiden ouders ongestraft regels aan hun laars lappen, waardoor een van hen nauwelijks nog contact heeft met een kind.

Te vaak wordt ’ouderverstoting’ niet herkend, waardoor vijftien procent van de kinderen van gescheiden ouders contact met een van de ouders verliest, aldus D66 en SP. VVD en GroenLinks staan positief tegenover het plan, maar hebben er nog wel vragen over.