Nieuws/Binnenland
1505352689
Binnenland

Poolse bende die drugs in banden smokkelde opgerold

Foto ter illustratie

Foto ter illustratie

DEN HAAG - Politie en justitie hebben een criminele organisatie opgerold die zich bezighield met de smokkel van drugs in de reservebanden van vrachtwagens. Tien personen met de Poolse nationaliteit zijn aangehouden voor betrokkenheid bij de drugssmokkel.

Foto ter illustratie

Foto ter illustratie

Volgens het OM heeft de criminele organisatie zich minstens twee jaar bezig gehouden met de smokkel van hard- en softdrugs vanuit Nederland naar andere landen, waaronder Frankrijk, Engeland, Spanje en Noorwegen. Hun werkwijze bestond eruit dat zij reservebanden van vrachtwagens vulden met drugs.

Het onderzoek van de Haagse politie liep al geruime tijd. Toen daaruit bleek dat er een drugssmokkel werd voorbereid, heeft de Duitse douane op verzoek van de Haagse politie een vrachtwagen gecontroleerd. Zij vond daarbij zo’n 200 kilo hasj en 40 kilo cocaïne. Daarop besloten politie en Openbaar Ministerie in Nederland om tot aanhoudingen en doorzoekingen over te gaan.

Op 23 juni zijn zes panden doorzocht in Bodegraven, Woerden, Waddinxveen, Alphen aan de Rijn en Bergambacht. Daarbij zijn tien Polen in de leeftijd tussen de 24 en 45 jaar aangehouden. Ook werden honderden kilo’s softdrugs, tientallen kilo’s harddrugs, 250.000 euro aan contanten en diverse wapens, waaronder vuurwapens, aangetroffen.

De raadkamer van de Haagse rechtbank heeft woensdag het voorarrest van negen van de tien Polen met negentig dagen verlengd. Zij worden onder meer verdacht van drugsbezit en -handel, witwassen, wapenbezit en deelname aan een criminele organisatie.