Nieuws/Buitenland
1505742605
Buitenland

Bolton gevraagd om te getuigen tegen Trump

WASHINGTON - De commissies van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden die onderzoek doen naar een afzettingsprocedure tegen president Donald Trump, willen voormalig nationaal veiligheidsadviseur John Bolton horen. Dat meldden verschillende Amerikaanse media woensdag. Bolton zou dat op 7 november moeten doen, maar onduidelijk is nog of hij dat wil.

Bolton, die bekendstaat als een havik, werd vorige maand door Trump ontslagen. De twee zouden het vaak niet met elkaar eens zijn geweest. Bolton geldt als een zeer agressieve beleidsman, die graag ingreep en zich radicaal opstelde in kwesties over Afghanistan, Iran, Noord-Korea en Venezuela. Nu Bolton uit zijn functie is ontheven hopen de Democraten op zijn getuigenissen.

De Democraten kondigden eerder een onderzoek aan naar de afzetting van Trump omdat hij in een telefoongesprek met de Oekraïense president Volodimir Zelenski druk zou hebben uitgeoefend. Hij vroeg Zelenski onderzoek te doen naar zijn politieke rivaal Joe Biden en zijn zoon Hunter.

Als Bolton volgende week daadwerkelijk getuigt, is hij niet de eerste. Dinsdag legde de hooggeplaatste Amerikaanse militair Alexander Vindman al een verklaring af tegen de president. Hij was getuige van het telefoongesprek dat Trump voerde met Zelenski. Vindman rapporteerde eerder al zijn bezorgdheid aan de Nationale Veiligheidsraad. Daarna diende een klokkenluider een klacht in waarna de Democraten grond zagen een onderzoek naar eventuele afzetting op gang te brengen.

Het Huis van Afgevaardigden stemt donderdag formeel over of er een afzettingsonderzoek naar Trump komt. Die stemming was een eis van de Republikeinen. Het Witte Huis doet het onderzoek af als „een heksenjacht.”

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop