Nieuws/Binnenland
1506629211
Binnenland

Voormalig Hofstadgroep-lid Soumaya Sahla legt haar werkzaamheden bij de VVD neer

Portret van Frits Bolkestein en Soumaya Sahla.

Portret van Frits Bolkestein en Soumaya Sahla.

DEN HAAG - Voormalig lid van de Hofstadgroep Soumaya Sahla legt haar werkzaamheden bij de VVD neer, nadat ze onder vuur was komen te liggen door haar verleden.

Portret van Frits Bolkestein en Soumaya Sahla.

Portret van Frits Bolkestein en Soumaya Sahla.

„De commotie die is ontstaan, zit mijn positieve bijdrage op dit moment in de weg. Daarom leg ik het tafelvoorzitterschap bij het thematisch netwerk J&V neer. Ik blijf gemotiveerd om te zoeken waar ik een bijdrage kan leveren aan een vrije en veilige samenleving. Ook blijf ik lid van de VVD.”

Ze betreurt dat er ophef is ontstaan. „Ik wil aangesproken kunnen worden op een periode van 16 jaar geleden waar ik niet trots op ben. Het zijn zwarte bladzijden in mijn leven. Ik betreur de keuzes die ik toen heb gemaakt ten diepste en iedereen in mijn omgeving weet dat van me. Die bladzijden heb ik lang geleden omgeslagen. Ik constateer nu dat het goed is deze spijt ook publiekelijk uit te spreken.”

’Ongemak weg’

VVD-voorzitter Onno Hoes is tevreden. „Haar verklaring neemt het ongemak dat wij voelden weg. Dat ongemak zat hem in de combinatie van haar coördinerende rol in het thematisch netwerk en het geen publiekelijk spijt hebben betuigd voor haar daden in het verleden. Het heeft veel te lang geduurd voordat de partij zich over de kwestie heeft gebogen. Dat nemen wij onszelf kwalijk. Vanzelfsprekend kan Soumaya lid blijven van de VVD.”

VVD-lid Sahla werd in 2014 tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld vanwege verboden wapenbezit en lidmaatschap van een terroristische organisatie, de Hofstadgroep. Na het uitzitten van haar straf ging ze politicologie studeren en nam ze afstand van de extreme islam. Ze werd lid van de VVD, waar partijbaron Frits Bolkestein haar mentor werd. Ze werd lid van de werkgroep terrorisme en radicalisering en adviseerde in die functie de partij.

Mark Rutte liet dinsdag weten zich ongemakkelijk te voelen bij de situatie rond Soumaya Sahla. Tekst loopt door onder de video.

Wilders

Haar positie kwam onder een vergrootglas te liggen nadat PVV-leider Geert Wilders, op de dodenlijst van de Hofstadgroep, er onlangs in de Kamer een punt van maakte. VVD-fractieleider Sophie Hermans zei vervolgens dat de positie van Sahla haar ’een ongemakkelijk gevoel’ bezorgde. Nu helpt Sahla de partij een handje door de eer aan zichzelf te houden.

De verklaring vanuit de VVD werd kort voor een Tweede Kamerdebat over terrorisme verstuurd. PVV-Kamerlid Markuszower eist tijdens dat debat dat Sahla ook nog uit de VVD wordt gezet en zegt dat haar rol in de partij afstraalt op VVD-minister Yesilgöz (Justitie en Veiligheid). „Ze liet zich adviseren door Soumaya Sahla, die op het punt stond mijn fractieleider Wilders dood te schieten. Je maakt een pyromaan toch ook geen teamleider bij de brandweer?”

Sahla liet dinsdag al aan De Telegraaf weten haar lidmaatschap niet op te willen geven.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop