Nieuws/Buitenland
1506791825
Buitenland

Bandleden getuigen over aanslag Bataclan: ’Voelden dood naderen’

Tekening van Jesse Hughes in de rechtbank op 17 mei 2022

Tekening van Jesse Hughes in de rechtbank op 17 mei 2022

PARIJS - In het proces rond de radicaalislamitische aanslagen van 13 november 2015 in Parijs hebben twee bandleden van de Amerikaanse rockband Eagles of Death Metal getuigenissen afgelegd. Frontman Jesse Hughes vertelde in de rechtbank dat toen hij tijdens het concert in zaal Bataclan schoten hoorde, hij meteen wist dat het foute boel was.

Tekening van Jesse Hughes in de rechtbank op 17 mei 2022

Tekening van Jesse Hughes in de rechtbank op 17 mei 2022

„Omdat ik uit een woestijngemeenschap in Californië kom, ken ik het geluid van geweerschoten”, vertelde Hughes in het proces tegen Salah Abdeslam, de enige verdachte die de aanslagen overleefde. „Ik voelde de dood naderen.” Gitaartechnicus Eden Galindo was in eerste instantie verward omdat hij de knallen niet direct herkende, zei hij. „Ik wist niet wat er aan de hand was. Ik dacht dat het geluidssysteem misschien aan het ontploffen was.”

Tijdens de aanslag bijna zeven jaar geleden vielen terroristen de concertzaal binnen en schoten met automatische wapens op het publiek, waardoor negentig mensen om het leven kwamen. De band wist de zaal via de coulissen te ontvluchten. Een taxi bracht de bandleden vervolgens naar het politiebureau, waar ook concertgangers naartoe waren gegaan. „Ze wilden de muziek het zwijgen opleggen. Maar ze hebben gefaald”, zei Hughes.

In totaal stierven door de aanslagen in de Franse hoofdstad 130 mensen. Behalve theater Bataclan, vielen terroristen met bomvesten en wapens ook cafés, restaurants en het voetbalstadion Stade de France aan. Abeslam (32) was onderdeel van een IS-groepering in Europa en wordt beschuldigd van moord, poging tot moord en gijzeling. Hij ontkent de beschuldigingen.