Nieuws/Buitenland
1508857459
Buitenland

Honderden arrestaties bij protestmarsen in Istanbul

Istanbul - De Turkse politie heeft meer dan tweehonderd mensen aangehouden die ondanks de strenge lockdown 1 mei hebben aangegrepen om te betogen. Talrijke betogers, onder wie veel studenten, hadden zich op verscheidene plaatsen in de miljoenenstad verzameld en wilden naar het Taksimplein trekken.

De politie wist dat te voorkomen door op grote schaal betogers op te pakken omdat ze de coronamaatregelen negeerden en door het plein af te sluiten. Daar was enkel een toegestane herdenkingsbijeenkomst van een aantal vakbondsmensen.

De Dag van de Arbeid (1 mei) is doorgaans een dag van protest tegen regeringsbeleid onder meer op het Taksimplein, maar dit jaar is er een strenge lockdown. In Turkije is net de strengste lockdown tot nu toe in de coronacrisis begonnen. Het land moet 2,5 week vrijwel helemaal op slot.

Officieel is 1 mei een vrije dag en sinds de invoering in 1923 zijn er grote protesten en gewelddadigheden geweest op deze dag. In 1977 was er zelfs een bloedbad toen nooit achterhaalde daders het vuur openen op de 1 mei-manifestatie op het Taksimplein die ook zaterdag is herdacht. De Turkse regering heeft meerdere keren de Dag van de Arbeid als vakantiedag afgeschaft en heeft de dag ook een paar keer herbenoemd in Lente- en Bloemendag en zoals het sinds 2009 heet: Dag van Arbeid en Solidariteit.