Nieuws/Buitenland
1509403405
Buitenland

Nog geen maatregelen bij meeste andere EU lidstaten

Frankrijk, Engeland en Spanje nemen stappen tegen reizigers China

Na Italië voert nu ook Spanje coronatesten uit.

Na Italië voert nu ook Spanje coronatesten uit.

MADRID - Meer Europese landen nemen maatregelen tegen reizigers uit China, waar het aantal coronabesmettingen sinds vorige maand fors is gestegen. Spanje, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zijn voorlopig de laatste drie die zich aansluiten bij een groep landen die eist dat de reizigers zich laten testen.

Na Italië voert nu ook Spanje coronatesten uit.

Na Italië voert nu ook Spanje coronatesten uit.

De regering in Londen maakte vrijdagavond bekend dat mensen die vanuit China naar het Verenigd Koninkrijk willen vanaf 5 januari vóór hun vlucht negatief moeten zijn getest. Ook zullen mensen willekeurig getest worden als ze zijn geland. Het Franse ministerie van Volksgezondheid maakte eenzelfde besluit enkel uren eerder bekend. Ook wordt op vluchten vanuit China naar Frankrijk een mondkapjesplicht ingevoerd.

De Spaanse regering meldde eerder op de dag dat ongevaccineerde reizigers uit China bij aankomst in Spanje een coronatest moeten doen.

De meeste andere lidstaten van de Europese Unie hebben nog geen maatregelen genomen. In Nederland kunnen vanaf 5 januari alle reizigers uit China op Schiphol gratis een coronazelftest doen, meldde minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) vrijdag. Als iemand positief test, wordt die persoon op het hart gedrukt het isolatieadvies na te leven.

Italië

Binnen de EU had eerder alleen Italië mensen die vanuit China komen verplicht om met een test te bewijzen dat ze geen corona hebben. De Italiaanse premier Giorgia Meloni vroeg de andere lidstaten om dit beleid over te nemen omdat het anders niet effectief zou kunnen zijn.

De Europese gezondheidsautoriteiten kwamen donderdag bijeen om een gezamenlijke aanpak te bespreken naar aanleiding van het toegenomen aantal besmettingen in China. Het overleg leidde nog niet tot concrete maatregelen. „We moeten samen handelen en zetten onze discussie voort”, zei de adviesgroep van de Europese Commissie, die bestaat uit de ministeries van Volksgezondheid van de lidstaten na afloop.

Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk zeiden eerder het nog niet nodig te vinden om extra maatregelen te nemen, omdat in Europa al immuniteit is opgebouwd tegen de omikron-varianten die rondgaan in China. Bij de eerste testresultaten in Italië zijn nog geen nieuwe varianten aangetroffen.

In België vindt volgende week overleg plaats over de situatie, meldt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. Andere landen die maatregelen hebben genomen zijn onder meer de Verenigde Staten, Zuid-Korea, Maleisië, Taiwan, Japan en India.