Nieuws/Binnenland
1510118655
Binnenland

EMA positief over coronavaccin Pfizer voor jonge kinderen

Amsterdam - De Europese geneesmiddelenautoriteit EMA heeft het vaccin van Pfizer/BioNTech goedgekeurd voor kinderen onder de 12 jaar. Het betekent dat vanaf nu iedereen vanaf 5 jaar in theorie dat middel kan krijgen, zodra de nationale autoriteiten daarvoor toestemming hebben gegeven. In Nederland is de knoop nog niet doorgehakt.

Volgens EMA wegen de voordelen van vaccinatie van kinderen tussen de 5 en 11 jaar op tegen de risico’s. Uit onderzoek bleek dat 3 van de 1305 kinderen die een vaccin ontvingen corona kregen, terwijl 16 van de 663 kinderen die een placebo kregen ziek werden. Volgens EMA betekent het dat het vaccin voor 90,7 procent effectief was in het voorkomen van symptomatische corona.

Wel krijgen kinderen tussen de 5 en 11 maar een derde van de dosis die mensen boven de 12 jaar ontvangen. Volgens EMA was daarmee de immuunrespons vergelijkbaar als bij mensen tussen de 16 en 25 jaar.

De meest voorkomende bijwerkingen bij de kinderen waren bovendien vergelijkbaar met de leeftijdsgroep van boven de 12 jaar. Het ging daarbij om pijn en een zwelling op de injectieplek, vermoeidheid, hoofdpijn, roodheid, spierpijn en rillingen. Volgens EMA waren die bijwerkingen doorgaans mild en binnen enkele dagen verdwenen. Het maakt dat ook kinderen onder de 12 veilig het vaccin kunnen krijgen, al geldt de sterkste aanbeveling van EMA wel bij kinderen die uit een risicogroep komen.

De aanbeveling is nu bij de Europese Commissie beland, die een definitief besluit zal nemen. Doorgaans wacht Nederland daarna op een advies van de Gezondheidsraad, waarna zorgminister De Jonge de knoop doorhakt.