Nieuws/Buitenland
1510289232
Buitenland

’Spyware Israëlische firma gevonden op telefoons journalisten’

De Pegasus-spyware van het Israëlische bedrijf NSO Group is gebruikt bij pogingen tot en succesvolle hacks van 37 mobiele telefoons van journalisten, activisten en bedrijfsleiders over de hele wereld. Dat melden The Washington Post en mediapartners zoals Le Monde, The Guardian en Süddeutsche Zeitung op basis van eigen onderzoek. Het techbedrijf ontkent.

Een van de bevindingen is dat de spyware werd gebruikt om de smartphones van zowel de vrouw als de verloofde van de vermoorde Saudische columnist Jamal Khashoggi op de korrel te nemen. Hun telefoonnummers verschenen op een lijst van meer dan 50.000 nummers die volgens de onderzoekers mogelijke doelwitten waren voor surveillance door regeringen die Pegasus gebruiken.

Op de lijst staan ook telefoonnummers van meer dan 180 journalisten van nieuwsorganisaties zoals CNN, AP, Voice of America, The New York Times, The Wall Street Journal, Bloomberg News, Le Monde, The Financial Times en Al Jazeera. Het mediaconsortium dat het onderzoek, dat geleid wordt door de in Parijs gevestigde non-profitorganisatie Forbidden Stories, heeft verricht zei dat het bewijs komt uit de telefoons via digitale forensische analyse door het beveiligingslab van Amnesty International.

Geheime opnames

Pegasus, dat is verkocht aan geselecteerde overheden en opsporingsdiensten, kan via een link mobiele telefoons hacken en in het geheim e-mails, oproepen en sms-berichten opnemen. In sommige gevallen kan het zichzelf activeren zonder dat het slachtoffer op de link klikt, aldus The Post. Het is niet bekend hoeveel telefoons op de lijst doelwit waren of werden bespioneerd, aldus de Amerikaanse krant.

In reactie op de bevindingen van het consortium ontkende NSO dat haar technologie werd gebruikt tegen Khashoggi en zei dat het onderzoek gebrekkige aannames en feitelijke fouten bevatte. „Deze beschuldigingen zijn zo schandalig en verre van de realiteit dat de NSO een rechtszaak wegens laster overweegt”, aldus het Israëlische bedrijf.

Vorige maand publiceerde de NSO Group haar eerste jaarlijkse ’Transparency and Responsibility Report’, waarin staat dat haar producten door staten zijn gebruikt om grote terroristische aanslagen te verijdelen en drugshandelkringen te ontmantelen.

Meer bevindingen van het onderzoek zullen in de komende drie dagen worden bekendgemaakt, aldus The Post.